FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LUXEMBOURG - Luksemburg je prošle godine potvrdio poziciju najbogatije zemlje u Europskoj uniji, s najvišim BDP-om po stanovniku, dok je Bugarska najsiromašnija, pokazale su prve procjene Eurostata. Hrvatski je BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći 39 posto ispod prosjeka EU. Lani je luksemburški BDP po stanovniku iskazan paritetom kupovne moći bio gotovo trostruko veći od prosjeka Europske unije. Drugopozicionirana Nizozemsku ima BDP 34 posto viši od europskog prosjeka. Danska, Irska, Austrija i Švedska čine skupinu čiji je BDP u 2010. bio oko 25 posto iznad europskog prosjeka. Njemačka predvodi skupinu zemalja, koju čine još Belgija, Finska i Velika Britanija, s BDP-om 10 do 20 posto višim od prosjeka EU. Taj prosjek čine pak zemlje poput Španjolske, Italije i Cipra. Grčka, Slovenija, Malta, Portugal i Češka tvore skupinu s BDP-om od 10 do 20 posto nižim od europskog prosjeka. Hrvatska se s BDP po stanovniku 39 posto ispod prosjeka EU svrstala u skupinu zemalja čiji je BDP od 25 do 40 posto ispod europskog prosjeka, a obuhvaća Slovačku, Estoniju, Mađarsku i Poljsku. U Rumunjskoj i Bugarskoj BDP je oko 55 posto ispod europskog prosjeka. U skupini koju čine Crna Gora, Makedonija, Srbija, BiH i Albanija, BDP je 60 do 70 posto ispod europskog prosjeka.

LONDON - Euro je u utorak blago ojačao na međunarodnim tržištima, jer ulagači vjeruju da će grčkoj vladi biti izglasano povjerenje, što je ključan uvjet toj zemlji da bi osigurala isplatu nove tranše pomoći i izbjegla bankrot. Euro je tako ojačao za 0,3 posto, na 1,4355 dolara. Prema franku je također blago ojačao i njime se trgovalo po 1,2108 franaka. Dolar je nešto oslabio i prema jenu, na 80,15 jena, a na manjem gubitku bio je i prema franku, na 84,46 švicarskih centima. "Očekujemo opreznu trgovine pred glasovanje u Grčkoj, a u slučaju da vlada dobije povjerenje, euro bi trebao dobiti podršku u odnosu na dolar. Situacija je, međutim, toliko neizvjesna u vezi rubnih zemalja eurozone, pa će odvraćati velike ulagače od većih poteza", kazao je Roberto Mialich, valutni strateg u Unicreditu u Milanu.

PARIZ - Ruski premijer Vladimir Putin u utorak je izjavio da je francuska ministrica financija Christine Lagarde "vrlo kompetentna" i da bi bila dobra čelnica Međunarodnoga monetarnog fonda. "Gospođa Lagarde je vrlo dobro poznata u Rusiji. Ako se donese odluka o vodstvu MMF-a u korist gospođe Lagarde uvjereni smo da bi imali vrlo kompetentnu, modernu i nepristranu čelnicu. Gospođa Lagarde je, naravno, vrijedna vođenja MMF-a", rekao je Putin novinarima u Parizu. Za mjesto dosadašnjeg čelnika MMF-a Dominiquea Strauss-Kahna konkuriraju guverner središnje meksičke banke Augustin Carstens i Christine Lagarde. MMF je u ponedjeljak rekao da će se izvršni odbor te organizacije sastati 28. lipnja kako bi raspravio o kandidatima, a 30. lipnja bi trebao donijeti odluku.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙