FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: oporavak svjetskih burzi mogao bi ohrabriti domaće ulagače

Autor: neba
ZAGREB, 20. srpnja 2011. (Hina) - Snažan rast cijena dionica na svjetskim burzama danas bi mogao imati odjeka i na Zagrebačkoj burzi, no uz i nadalje nisku likvidnost, uobičajenu za ljetno razdoblje.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,08 posto, na 2.200 bodova, dok je Crobex10 za toliko oslabio, na 1.183 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 13 milijuna kuna, što je 2 milijuna više nego prethodnoga dana.

„Očekujem danas pozitivna kretanja na domaćem tržištu, ponajviše zahvaljujući oporavku cijena dionica na svjetskim burzama. Ipak, teško je procijeniti intenzitet kretanja indeksa, s obzirom na iznimno nisku likvidnost, koja se vjerojatno neće oporavljati sve do objave tromjesečnih poslovnih izvješća domaćih kompanija“, kaže Matko Bošković, analitičar i investicijski savjetnik u Centar banci.

Na svjetskim se burzama cijene dionica opravljaju, jer su ulagače ohrabrili napredak u pregovorima Bijele kuće i Kongresa o povećanju državnog zaduživanja te dobri kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija.

Na Wall Streetu su cijene dionica u utorak porasle više od 1,6 posto, što je njihov najveći dnevni skok od ožujka, a jutros su porasle i cijene dionica na azijskim te europskim burzama.

Od važnijih poslovnih vijesti ističe se da su jučer Capita Trust Company i mađarska OTP banka, posredstvom Intercapitala, prodale 10,64 posto dionica Podravke iz vlasništva Fima Amija, prihvativši 38 ponuda po prosječnoj cijeni od 312,87 kuna po dionici.

Pritom su obvezni mirovinski fondovi kupili 75,57 posto od ukupno 576.880 dionica ponuđenih na prodaju. Slijede domaći fondovi koji su kupili 17,44 posto dionica, potom dobrovoljni mirovinski fondovi sa 4,27 posto, dok su osiguravajuća društva kupila 1,59 posto, a inozemni investitori 1,13 posto dionica.

Cijena dionice Podravke jučer je na burzi iznosila 315 kuna, što je 2,52 posto više nego prethodnoga dana.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙