FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: konsolidacija tržišta nakon jučerašnjih gubitaka

Autor: scvi
ZAGREB, 13. srpnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas je uslijedila konsolidacija cijena dionica nakon jučerašnjeg oštrijeg pada indeksa, ali uz vrlo nizak obujam trgovanja.

Crobex indeks bio je oko 12 sati u plusu 0,19 posto, na 2.197 bodova, a Crobex10 0,1 posto, na 1.186 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 2,5 milijuna kuna, što je 10 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Crobex indeks jučer se spustio nadomak najniže ovogodišnje razine od 2.178,4 bodova, nakon čega se odbio prema 2.200 bodova. Ipak, mislim da je riječ tek o smirivanju prodaja a ne o stvarnom oporavku tržišta, s obzirom na vrlo nisku današnju likvidnost“, kaže Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Kako dodaje, probije li Crobex 2.178 bodova, prva iduća podrška bila bi mu na 200-dnevnom pomičnom prosjeku, koji se nalazi na 2.134 boda.

Milijunski promet zasad je ostvaren jedino dionicom HT-a, u visini od 1,4 milijuna kuna. Cijena joj je u blagom plusu, za 0,13 posto na 255,52 kune.

Nešto veće promete bilježe još i dionice Petrokemije te Atlantic grupe.

Dionicom Petrokemije ostvareno je 180.00 kuna prometa, uz skok njezine cijene za više od 6 posto, na 200 kuna.

Dionicom Atlantica, pak, ostvareno je 129.000 kuna prometa, uz pad cijene za 0,23 posto, na 690 kuna.

I na svjetskim burzama danas je uslijedila konsolidacija cijena dionica nakon oštrih gubitaka proteklih dana. Trenutno je londonski Ftse indeks u plusu 0,5 posto, frankfurtski DAX 0,8 posto, a indeks Milanske burze 2,1 posto.

Oporavile su se i cijena dionica talijanskog Unicredita, koje su trenutno u plusu oko 5 posto, te Intese, oko 8 posto.

„Konsolidaciji burzi doprinijela su očekivanja da bi američka središnja banka Fed mogla usvojiti još jedan program kvantitativnog popuštanja monetarne politike, kao i špekulacije o intervenciji Europske središnje banke (ECB) na tržištu obveznica europskih država“, ističe Laća.

Jučer je, naime, objavljena zabilješka s posljednjeg zasjedanja Feda, iz koje je vidljivo da je nekoliko čelnika američke središnje banke predložilo daljnje labavljenje monetarne politike pokaže li se da je rast gospodarstva prespor da bi se smanjila nezaposlenost.

„Danas se s nestrpljenjem na tržištima očekuje govor predsjednika Feda Bena Bernankea pred odborom američkog Kongresa za financijske usluge, pri čemu će se tražiti eventualni signali o trećem programu kvantitativnog popuštanja monetarne politike“, navodi Laća.

Ponešto se smiruje i zabrinutost investitora oko izbijanja dužničke krize u Italiji.

„Nakon što je jučer prinos na 10-godišnje talijanske državne obveznice dotaknuo 6,016 posto, do kraja dana spustio se na 5,567 posto, a danas iznosi 5,432 posto. Pao je i prinos na španjolske 10-godišnje državne obveznice i to na 5,7 posto, pa se špekulira o intervenciji ECB-a na tržištima obveznica“, kaže Laća.

Za sutra je najavljena emisija talijanskih 5- i 10-godišnjih državnih obveznica.

„Bude li ta emisija uspješna, raspoloženje investitora na svjetskim tržištima moglo bi se konačno popraviti“, zaključuje Laća.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙