FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 17. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

TRIPOLI

Deset libijskih pobunjenika poginulo je a 172 su ranjena u napadu na grad Brega u subotu, dok su pobunjenici prisilili na povlačenje snage lojalne Moamaru Gadafiju na zapadu zemlje. Pobunjeničke snage koje su na 20 km od Brege, krenule su u napad ali su zaustavljene plotunima iz raketnih bacača tipa Grad. Pobunjenici su u borbama zarobili više vladinih vojnika. U zapadnim planinama, gdje se pobunjenici pokušavaju probiti prema Tripoliju, u subotu su vođene teške borbe. Stalna pučšana vatra i povremeni topovski plotuni čuli su se iz sela Bir Ajad, 15 km južno od linije bojišta kod grada Bir Ghanama. Pobunjenici drže uzvisine oko Bir Ghanama, što su im položaji najbliži Tripoliju, udaljenom 80 km. Pobunjenici su napredovali posljednjih tjedana u Zapadnim planinama, a njihov idući cilj je Garyan, grad koji kontrolira autocestu južno od Tripolija. Libijska televizija izvijestila je o "neprijateljskom napadu" na okrug Tajoura istočno od Tripolija rano u nedjelju, što je prvo bombardiranje NATO-a kraj glavnog grada u posljednjih nekoliko noći, navodi Reuters. Moamer Gadafi u subotu je u govoru emitiranom na televiziji, ponovio da ne namjerava napustiti Libiju, iako kruže glasine da traži izlaz iz krize u pregovorima.

ISTANBUL

Sirijske oporbene frakcije u subotu su na skupu u Istanbulu izabrale 25-člano Vijeća nacionalnog spasa, sastavljeno od islamista, liberala i nezavisnih kandidata, koje bi trebalo formirati vladu u sjeni kako bi ispunila vakum u slučaju da ulični prosvjedi dovedu do svrgavanja predsjednika Bašara al Asada. "Mi trebamo raditi na povezivanju s ostalim oporbenim skupinama kako bi predvodili zemlju prema demokratskoj viziji koju imamo", izjavio je za Reuters istaknuti oporbeni čelnik Haitam al-Maleh. Oko 350 osoba sudjelovalo je na "Kongresu nacionalnog spasa" u Istanbulu, a većina njih došla je izvan Sirije gdje neki žive već desetljećima. Postojao je plan da se konferencija poveže video-linkom sa Damaskom, ali je on otkazan kada su sirijske snage sigurnosti u petak izvele brutalan udar na glavni grad u kojem su ubijena najmanje 23 civila.

Vijeće nacionalnog spasa sastat će se u nedjelju kako bi izabralo 11-člani izvršni odbor, koji treba pripremiti iduću konferenciju posvećenu stvaranju vlade u sjeni. "Vijeću će biti povjerena zadaća pripremanja iduće konferencije s ciljem izbora vlade u egzilu koja bi vodila zemlju u tranzicijskom razdoblju nakon pada režima", izjavio je Adib Šišakli, liberal i član stare političke obitelji koji sada živi u Saudijskoj Arabiji.

KAIRO

Egipatski premijer Esam Šaraf prihvatio je ostavku ministra vanjskih poslova Mohameda Al-Orabija, izvijestila je u noći na nedjelju egipatska državna televizija. U tijeku su konzultacije egipatskog premijera o rekonstrukciji vlade što je obećao prošlog tjedna, kad su Egipćani nastavili s prosvjedima u središtu Kaira, zahtijevajući hitne reforme i brzo suđenje bivšem predsjedniku Hosniju Mubaraku, koji je svrgnut u narodnoj pobuni u veljači. Očekuje se da će Šarif u ponedjeljak objaviti sastav nove vlade.

DŽAKARTA

Indonezijski vulkan Lokon doživio je u nedjelju svoju najspektakularniju erupciju unazad nekoliko tjedana, izbacujući ogromne oblake pepela na 3500 metara visine, objavile su vlasti dodajući da zasad zračni promet nije ugrožen. Vulkan je još uvijek u fazi erupcije pa stručnjaci još ne mogu predvidjeti hoće li se vulkanska aktivnost usporiti ili će biti još erupcija. Više od 5200 osoba pobjeglo je iz okolice vulkana od erupcije koja je počela u četvrtak izbacujući kamenje, lavu i pepeo na više od kilometar visine.

HAVANA

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez stigao je na Kubu, gdje će nastaviti liječenje kemoterapijom, objavila je u nedjelju lokalna televizija u Havani. Po dolasku u Havanu Chaveza je primio kubanski predsjednik Raul Castro i ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez. Chavez (56) je u Kubu stigao u pratnji supruge Rose i zasad nije poznato koliko će ostati. Venezuelanski parlament je u petak jednoglasno odobrio Chavezov zahtjev da nastavi liječenje izvan zemlje, iako oporba tvrdi da je protuustavno da predsjednik vlada zemljom iz Kube. Chavez je operiran prošlog mjeseca u Kubi, gdje mu je odstranjen tumor. U otočkoj državi, bliskom savezniku Venezuele, proveo je oko mjesec dana prije no što se ranije ovog mjeseca vratio u Caracas.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙