FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 16. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

BEČ

U Beču je svečanom misom u subotu poslijepodne započeo posljednji ispraćaj nadvojvode Otta von Habsburga, sina posljednjeg austrijskog cara, i njegove supruge Regine Habsburg-Lothringen u obiteljsku grobnicu austrijske carske obitelji Habsburg u Kapucinskoj crkvi u Beču. Misu predvodi bečki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn kao predstavnik pape Benedikta XVI. uz sudjelovanje biskupa iz svih bivših krunskih zemalja Austro-Ugarske monarhije. Svečanom ispraćaju nazoči više od tisuću visokih gostiju iz Europe, predstavnika kraljevskih kuća i politike, a na ulice i trgove u središtu Beča izišle su stotine i stotine građana kako bi se oprostili od sina i snahe posljednjeg cara Dunavske monarhije Karla I. Nakon mise koja je počela u 15 sati, u 17 sati će posmrtni ostaci bračnog para Otta i Regine von Habsburg uz zvuk fanfara u pratnji svečane povorke prijeći 2,4 km dugu rutu preko Grabena, Kohlmarkta i Michaelerplatza do Heldenplatza, gdje će u znak počasti biti ispaljen 21 plotun. Povorku prate stotine članova tradicionalnih postrojbi u povijesnim uniformama, među kojima i predstavnici karlovačke hrvatske povijesne postrojbe Karlovačkih husara. Otto von Habsburg bio je i prvi počasni građanin grada Karlovca (1994.) u neovisnoj Republici Hrvatskoj. Ispraćaj u povorci nastavit će se do Trga Albertina i naposljetku do carske grobnice obitelji Habsburg u Kapucinskoj crkvi, gdje bi trebao stići u 19 sati. Nakon završne svečane ceremonije na ulazu u grobnicu, samom činu polaganja bračnog para Otta i Regine von Habsburg u grobnicu biti će nazočna samo najuža obitelj. Urna sa srcem Otta von Habsburga u nedjelju će biti položena u benediktinskoj nadbiskupiji Pannonhalma u Mađarskoj.

RIM

Vatikan je u subotu priopćio da je kineski katolički biskup, zaređen bez papinskog odobrenja, ekskomuniciran iz Katoličke crkve, javlja Reuters i ističe da su odnosi između Vatikana i Kine ponovo na vrlo niskoj razini. U priopćenju u kojem se to zaređenje osuđuje kao "nelegitimno", Vatikan je također istaknuo da papa Benedikt XVI. "žali" zbog načina na koji se komunističke vlasti odnose prema kineskim katolicima odanim Rimu, a ne državnoj Crkvi. Kineska državna katolička crkva u četvrtak je u gradu Shantou, u provinciji Guangdong, zaredila Josepha Huanga Bingzhanga za biskupa, usprkos upozorenjima da neće biti priznat jer grad ima biskupa kojeg je imenovao Vatikan.

TEHERAN

Iran i Kina su u subotu potpisali niz ugovora o infrastrukturnim projektima u vrijednosti od četiri milijarde dolara, izvijestili su iranski mediji, prezicirajući da se radi o suradnji na području energetike, vode, industrije, rudarstva i okoliša. Kina će Iranu prodati oko 60-ak strojeva za spaljivanje u vrijednosti od 500 milijuna dolara koji će biti postavljeni u roku od godine dana u velikim gradovima i uzduž turističke regije Kaspijskog jezera. Kina će pak iz povećati uvoz minerala iz Irana, objavila je državna televizija. "Kina je sada glavni iranski gospodarski partner s prošlogodišnjom trgovinskom razmjenom od 30 milijardi dolara", kazao je iranski potpredsjednik Mohamad Džavad Mohamadi -Zadeh. Predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je istaknuo da je namjera podići trgovinsku razmjenu s Kinom na 100 milijardi dolara.

ZAGREB

Medijski magnat i direktor News Corpa Rupert Murdoch objavio je u subotu u britanskim novinama osobnu ispriku za "teške prijestupe" u vezi s prisluškivanjem telefona u koje su bili umiješani novinari njegova sada ugašena lista News of the World. U sedam britanskih dnevnih listova objavljeni su oglasi s Murdochovom porukom "Žao nam je". U isprici se kaže kako je tabloid News of the World, optužen za prisluškivanje i krađu podataka s telefona četiri tisuće ljudi, "druge pozivao na odgovornost, a u vlastitom slučaju nije uspio". Les Hinton, jedan od Murdochovih glavnih savjetnika i čelnik Dow Jonesa, izdavača Wall Street Journala, u petak je dao ostavku, zajedno s Rebekom Brooks, čelnicom News Internationala, britanskog ogranka News Corpa. Sad se interes javnosti seli na Murdochova sina i, vjeruje se, nasljednika Jamesa koji je na početku ove krize preuzeo europsko poslovanje News Corpa. Jamesa i oca Ruperta zajedno s Brooks u utorak čeka saslušanje u britanskome parlamentu.

BERLIN

John Demjanjuk, osuđen ove godine za svoju ulogu u likvidaciji 28.000 Židova u koncentracijskom logoru Sobibor, mogao bi odgovarati za slične zločine u još jednom logoru, objavio je u subotu Der Tagesspiegel, Državno odvjetništvo u bavarskom Weidenu je naime priopćilo da postoji sumnja da je Demjanjuk odgovoran za slična zlodjela u logoru Flossenbuerg, od listopasda 1943. do prosinca 1944. Prema iskazu dvoje ljudi, Demjanjuk je u tom logoru, u kojem je ubijeno 4.974 ljudi, bio stražar. Sud u Muenchenu je 91-godišnjeg Demjanjuka osudio na pet godina zatvora zbog uloge u likvidaciji Židova u Sobiboru, okupiranjoj Poljskoj, ali je oslobođen zbog svoje starosti.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙