FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

Autor: brad
ZAGREB, 16. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događaja u svijetu do 12.30 sati

BIR AYAD, Libija

Teške borbe vode se u subotu ujutro na liniji sukoba u libijskim Zapadnim planinama u blizini grada Bir Ghanam, javio je dopisnik Reutersa koji se nalazi u obližnjem selu. Neprekidna pucnjava iz vatrenog oružja i topovska paljba mogu se čuti iz sela Bir Ayad, 15 km južno od grada Bir Ghanama. Pobunjenici u Bir Ghanamu drže velik dio naselja u predgrađu toga grada, što je i najbliža njihova pozicija glavnom gradu Tripoliju, udaljenom oko 80 km. Prema navodima boraca u Bir Ayadu, snage lojalne pukovniku Moameru Gadafiju šalju pojačanja u Bir Ghanam. Pobunjenici u Zapadnim planinama ostvarili su stalan napredak posljednjih tjedana nakon odbijanja napada Gadafijevih snaga. Njihov je cilj grad Garyan iz kojeg se nadzire prometnica južno od Tripolija. Pobunjenike međutim ugrožavaju međusobne podjele, nedostatak discipline i problemi s opskrbom.

NEW YORK

Odbor za sankcije Vijeća sigurnosti UN-a odlučio je u petak povući 14 talibanskih čelnika s liste sankcija, izjavio je veleposlanik Njemačke pri UN-u Peter Wittig koji predsjeda Vijećem sigurnosti u srpnju. "Današnja odluka šalje snažni signal: Vijeće sigurnosti i međunarodna zajednica podržavaju napore afganistanske vlade oko pokretanja političkog dijaloga s talibanima kako bi došlo do mira i sigurnosti u Afganistanu", izjavio je Wittig. Među 14 talibana četiri su člana Visokog afganistanskog vijeća za mir, kazao je Wittig u priopćenju. Ustanovljeno u listopadu 2010., Visoko vijeće za mir instanca je sa 68 članova koje je imenovao Hamid Karzai, zaduženo za uspostavu kontakata s pobunjenicima. Do sada je na crnoj listi osoba pod sankcijama bilo 137 talibana, kojima je zamrznuta imovina, zabranjeno putovanje i uveden embargo na oružje. Vijeće sigurnosti UN-a odlučilo je 17. lipnja uvesti odvojene crne liste za pripadnika Al Kaide i talibana, želeći napraviti distinkciju među njima i doprinijeti pomirenju u Afganistanu.

CARACAS

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez objavio je u petak da je zatražio od parlamenta dopuštenje da otputuje u subotu na Kubu kako bi ondje nastavio liječenje raka koje obuhvaća kemoterapiju. "Tražim dopuštenje za odsutnost od subote, 16. srpnja, kako bih u Havani nastavio liječenje potrebno za potpuni oporavak zdravlja", izjavio je šef države pred novinarima, čitajući tekst zahtjeva u parlamentu. "Čekat ću dopuštenje Skupštine i otputovati u Havanu kako bih počeo drugu etapu procesa oporavka", izjavio je Hugo Chavez, ističući da će druga etapa "početi sljedećih dana kemoterapijom". Venezuelanski Ustav određuje da šef države mora zatražiti dopuštenje za odsustvo iz zemlje duže od pet dana. Chavez je u srijedu prvi put priznao da bi njegovo zdravstveno stanje moglo zahtijevati liječenje kemoterapijom, opovrgavajući istodobno glasine da boluje od raka debelog crijeva ili želuca. Hugu Chavezu (56) odstranjen je kancerogeni tumor u području zdjelice 20. lipnja na Kubi, gdje je ostao mjesec dana prije nego se vratio u zemlju prošlog tjedna. U petak je izvor iz brazilske vlade objavio kako se očekuje da će Chavez nastaviti liječenje u Brazilu, u bolnici Sirio-Libanes u Sao Paolu, poznatoj po liječenju raka, no ta informacija nije bila službeno potvrđena u Caracasu.

BEČ

Austrijska policija privela je u utorak u Beču 51-godišnjeg državljanina BiH kojega traže zbog ratnog zločina počinjenog 1992., otkriva dnevnik Krone Zeitung u subotu. Radi se o snajperistu optuženom da je ubio muškarca u Brčkom metkom u glavu tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji, prema velikim naslovima u austrijskim novinama. Za muškarcem je izdan međunarodni uhidbeni nalog. Po pisanju novina, državljanin BiH pobjegao je u SAD i uzeo američko državljanstvo nakon događaja. Tužiteljstvo u Beču nije bilo dostupno da potvrdi te informacije.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙