FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 15. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

DEN HAAG

Haaški sud (ICTY) odobrio je zahtjev bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića za razgovorom s bivšim šefom hrvatske obavještajne zajednice Miroslavom Tuđmanom te je hrvatskoj vladi naložio da osigura da se Tuđman odazove intervjuu s Karadžićevim pravnim savjetnikom. Od vlade se traži da Tuđmanu uruči poziv i poduzme sve potrebne mjere da se sin bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana pojavi na razgovoru, na mjestu i u vrijeme koje odredi pravni savjetnik Karadžića, objavio je ICTY na svojim internetskim stranicama. Sudsko vijeće prihvatilo je Karadžićev zahtjev iz rujna 2010. za razgovor s Tuđmanom koji je, obrazložio je Karadžić, kao šef bivše Hrvatske izvještajne službe (HIS) znao za isporuke, odnosno krijumčarenje oružja Bošnjacima tijekom rata u BiH. Bivši vođa bosanskih Srba u zahtjevu je naveo da je Tuđman imao uvid u "dokumente koji se odnose na sporazum s Iranom o isporuci oružja bosanskim muslimanima, uz prešutnu suglasnost SAD-a i drugih članica UN-a, otvaranje pomorskih i zračnih koridora koji su bili blokirani, korištenje humanitarnih konvoja za krijumčarenje oružja u BiH, kao i prirodu i količinu oružja koja je prokrijumčarena u BiH od 1994. do 1995.".

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama odredio je u petak stanku u mukotrpnim pregovorima o smanjenju proračunskog deficita i povećanju razine dopuštenog državnog zaduživanja kako bi kongresnici izradili "akcijski plan" za deblokadu pregovora. Demokratima i republikancima, koji su i dalje na vrlo udaljenim stajalištima, Obama je ranije obećao da će pregovarati svaki dan kako bi dogovorili podizanje razine američkog zaduživanja. Odgodu je dao do subote ujutro te bi se pregovori o zaduženju mogli nastaviti tijekom vikenda. Financijska tržišta sve su zabrinutija jer se bliži 2. kolovoza. Prema važećim zakonima Sjedinjene Države ne smiju više povećavati svoj državni dug koji sada iznosi 14.290 milijardi dolara. Ako se do 2. kolovoza ne donese sporazum, SAD neće više moći servisirati svoj dug i državni zaposlenici ostali bi bez plaća, umirovljenici bez mirovina, a svijet bi mogla pogoditi nova financijska kriza, upozoravaju analitičari.

ISTANBUL

Zapadni i arapski čelnici traže u petak na sastanku u Istanbulu političko rješenje kako libijskog vođu Moamera Gadafija uvjeriti da odstupi s vlasti i okonča sukob koji bi u suprotnom mogao trajati vječno. Četvrti sastanak kontaktne grupe za Libiju, osnovane u ožujku u Londonu, održava se u vrijeme kada stižu vijesti da je Gadafi pod određenim uvjetima spreman na silazak s vlasti. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu nada se da bi se političko rješenje moglo naći do svetog muslimanskog mjeseca ramazana koji počinje u kolovozu. Američka državna tajnica Hillary Clinton i europska povjerenica za vanjsku politiku Catherine Ashton među sudionicima su sastanka kojem prisustvuju i čelnici NATO-a, Arapske lige i ostalih regionalnih organizacija.

MOSTAR

Čelništva županijskih odbora dva HDZ-a u Srednjobosanskoj županiji donijela su odluku o odustajanju od prosvjeda koji je u petak bio zakazan ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Sarajevu nakon što je Visoki predstavnik Valentin Inzko dan ranije proglasio nelegalnom vladu Srednjobosanske županije iz koje su bili isključeni politički predstavnici za koje je glasovao najveći broj Hrvata u toj županiji. Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH i predsjednik Županijskog odbora ove stranke u Središnjoj Bosni Niko Lovrinović rekao je kako je nakon sinoćnje zajedničke sjednice čelništva dvije najjače hrvatske stranke donesena odluka o odustajanju od prosvjeda. Dodao je kako odluka Visokog predstavnika predstavlja pozitivan pomak u popravljanju suživota između Bošnjaka i Hrvata. "Ovime se daje prigoda novoga početka suživota Hrvata i Bošnjaka i ja je prihvaćam. Najvažnije je da se prihvatila realnost u ovoj županiji", izjavio je za medije u Mostaru Lovrinović.

KABUL

SAD je počeo povlačiti prve vojnike iz Afganistana gdje su bili stacionirani u sastavu međunarodnih vojnih snaga, objavila je u petak američka vojska. Prvi kontingent od 650 vojnika, raspoređen sjeveroistočno od glavnog grada Kabula, napustio je zemlju i neće biti zamijenjen, istaknuo je zapovjednik Michael Wunn, glasnogovornik američke vojske koja broji približno 100.000 vojnika u zemlji. Krajem lipnja američki predsjednik Barack Obama najavio je povlačenje trećine američkog kontingenta do ljeta 2012., to jest približno 33.000 vojnika. Oko 800 američkih vojnika trebalo bi napustiti zemlju do kraja mjeseca, a 10.000 do kraja godine, rekli su američki dužnosnici.

DŽAKARTA

Više od 4400 osoba evakuirano je iz okolice indonezijskog vulkana Lokon koji je erumpirao izbacujući kamenje, lavu i pepeo, objavio je u petak dužnosnik zadužen za spašavanje. Uzbuna je podignuta na maksimalnu razinu pošto je aktivnost 1580 metara visokog vulkana na sjeveru otoka Sulawesi znatno porasla u lipnju. U četvrtak navečer u erupciji jačoj od ostalih "izbačen je pepeo, pijesak i kamenje na razini od 1500 metara", kazao je dužnosnik indonezijskih vulkanoloških službi Kristianto. Vegetaciju je zahvatila vatra u zoni od 500 metara oko vulkana. Nove slabije erupcije dogodile su se u petak ujutro.

JOHANNESBURG

Nekadašnji južnoafrički predsjednik Nelson Mandela, čija zemlja u ponedjeljak slavi njegov 93. rođendan, vratio se tim povodom u svoje selo iz djetinjstva Qunu, piše u petak dnevnik Times. Dobitnik Nobelove nagrade za mir doputovao je vojnim medicinskim zrakoplovom u četvrtak popodne u zračnu luku u Mthathi, gradu najbližem njegovu selu u pokrajini Cap Oriental. Dočekao ga je konvoj policije, tjelesni čuvari i dvoja ambulantna kola koja su ga dopratila do Qunua. Sigurnosne mjere pojačane su u zračnoj luci i svi fotografi i novinari držani su sa strane, tvrdi Times.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙