FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru i švicarskom franku

Autor: vmom
LONDON, 8. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u petak oslabio prema dolaru i švicarskom franku na međunarodnim tržištima, a većim pritiscima bio je izložen i dolar nakon objave gotovo stagnacije zapošljavanja u SAD-u u lipnju.

Euro se tako nakratko spustio na 1,4204 dolara, oslabjevši čak jedan posto. Potom je nadoknadio dio gubitaka i njime se trgovalo po 1,4334 dolara, na dnevnom gubitku od 0,2 posto. Bio je na gubitku i prema švicarskom franku, oslabivši 0,9 posto na 1,2020 franaka. Prema jenu spustio se 1,1 posto na 115,42 jena.

Dolar je također izgubio na vrijednosti prema japanskoj valuti, i to 0,7 posto, i njime se trgovalo po 80,62 jena. Bio je u minusu i prema švicarskom franku, oslabivši 0,5 posto na 83,96 centima.

Veliko razočarenje ulagačima bili su najnoviji budno praćeni podaci s američkog tržišta rada koji su pokazali znatno manji broj novootvorenih radnih mjesta u najvećem svjetskom gospodarstvu no što se očekivalo, potaknuvši ulagače na veći oprez.

Američko gospodarstvo u lipnju je otvorilo svega 18 tisuća novih radnih mjesta, najmanje od rujna prošle godine i znatno manje od očekivanih 125 do čak 175 tisuća novih radnih mjesta.

Euro je pogodila i vijest da je EU u internom dokumentu, koji je na uvid dobila agencija Reuters, pripremio skicu mjera za rješavanje problema slabih banaka koje ne prođu nove europske provjere otporenosti na moguće krize. Taj dokument pripremljen je za sastanak ministara financija koji će se održati u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu.

Ujedno je Europska agencija za banke danas priopćila da će rezultate provjere otpornosti banaka objaviti 15. srpnja.

"Tržište je uznemireno u vezi zdravlja eurozone s obzirom na njezine dužničke probleme. Brine ih kako će nakon toga izgledati bankovni sektor, i kako će se riješiti problemi u perifernom pojasu eurozone, a to će stalno ograničavati dobitke eura", kazao je Daragh Maher, valutni strateg u Credit Agricoleovom CIB-u.

Analitičari upozoravaju da euru i dalje predstoje burna vremena. Idući tjedan će ministri financija eurozone održati sastanak kako bi u grubim crtama sastavili plan novog paketa pomoći za Grčku.

"Zabrinjavajuće je to što rješenje za sadašnje brige može dati samo sporazum o drugom paketu pomoći za Grčku, a koji sada, čini se, nije vjerojatan prije kraja kolovoza", said Rob Ryan, strateg valutnih tržišta u BNP Paribasu u Singapuru.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙