FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

VRGORAC - Dionicu Ravča-Vrgorac, dužine 9,8 kilometara, autoceste A1 Zagreb-Split-Dubrovnik, u koju je uložena ukupno 1,1 milijarda kuna sa PDV-om, danas je svečano otvorila predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Navela je kako će se tijekom 2011. godine u izgradnju autocesta u Hrvatskoj uložiti četiri milijarde kuna, te je najavila da će u idućih godinu dana biti završena i dionica autoceste do Ploča, a konačni cilj je završetak autoceste do Dubrovnika od kojeg se, kako je istaknula, neće odustati. Premijerka Kosor je naglasila da će se nastaviti gradnja cesta i u Slavoniji te je je rekla da su završene pripreme za početak izgradnje mosta na Dravi. Podsjetila je kako je u razdoblju od 2004. do 2009. godine u izgradnju 413 kilometara autocesta u Hrvatskoj investirano 23 milijarde kuna. Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta je kazao kako je prema nedavnoj službenoj statistici Europske unije, koja je obuhvatila 37 zemalja, Hrvatska zauzela 35. mesto po prosječnoj cijeni izgradnje cesta. "To znači da se ceste u Hrvatskoj grade 40 posto jeftinije nego u zemljama EU-a", kazao je ministar Kalmeta.

ZAGREB - Od raspoloživih oko 550 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta 291.447 hektara ili 53 posto nije u funkciji, istaknuo je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Josip Kraljičković na današnjoj radionici za općine i gradove o primjeni izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Potrebno je stoga napraviti još puno posla i potruditi se da se stavi u funkciju što više poljoprivrednih površina, kazao je. Zabrinjavajućim smatra što 79 jedinica lokalne samouprave još nije napravilo programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. U Hrvatsko 75 jedinica lokalne samouprave nema poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, 393 je izradilo program raspolaganja, od kojih je 380 dobilo suglasnost na program, a 13 još nije. Iznio je i podatke da je 278 općina raspisalo natječaj za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem i provodi program, a 102 imaju program, ali nisu raspisale niti jedan natječaj. Od ukupno raspoloživih 550 tisuća hektara, najveći dio, odnosno 40 posto namijenjeno je za prodaju, 23 posto za zakup, što znači da je gotovo dvije trećine ili 63 posto zemljišta namijenjeno za fizičke osobe odnosno obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas počela s dvodnevnim radom 17. dubrovačka međunarodna ekonomska konferencija koju organizira Hrvatska narodna banka. Dvodnevni skup okupio je financijske stručnjake, predstavnike Svjetske banke, MMF-a, Europske središnje banke, Europske banke za obnovu i razvoj te predstavnike financijskih institucija iz Mađarske, Poljske, Rumunjske, Češke, Nizozemske, Koreje i Hrvatske. Tijekom današnje rasprave sudionici skupa zaključili su da su inozemne banke pozitivno utjecale na stabilnost tržišta u nastajanjima za vrijeme krize. Konferenciju je otvorio zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujičić koji je kazao kako su strane banke u centralnoj i istočnoj Europi ublažile šokove krize. "To nije zaključak koji se odnosi na sve regije na svijetu, ali na srednju i jugoistočnu Europu da zato što su banke mogle u potpunosti zadržati likvidnost u zemljama u kojima operiraju", naglasio je Vujičić. Glavni ekonomist Privredne banke Zagreb Marko Škreb podsjetio je kako strane banke ne samo da nisu povukle sredstva iz zemalja uključujući i Hrvatsku, nego upravo suprotno. Došlo je do povećanja dotoka sredstava.

ZAGREB - Taxi Cammeo u današnjem je priopćenju odbacio optužbe Sindikata hrvatskog vozača o kršenju radnih prava i dostojanstva vozača zaposlenih u toj tvrtki, zbog čega je sindikat najavio štrajk za 8. srpnja. Greške u plaćanju odrađenih sati pojedinim vozačima ispravljene su još tijekom obračuna prve i druge plaće, kada je uočeno da je osoba zadužena za obračun pojedinim vozačima krivo evidentirala sate, zbog čega je ta osoba sankcionirana. U priopćenju se tvrdi da Taxi Cammeo svojim djelatnicima redovno isplaćuje plaće sa svim obračunatim satima. Radni odnosi su uređeni ugovorima o radu i Pravilnikom o radu. Vozači su organizirani u 10 grupa, gdje nakon odrađene vožnje u smjeni imaju odmor od 36 sati. Taxi Cammeo izradio je sistematizaciju radnih mjesta za oko 350 djelatnika. Početkom lipnja osnovano je i Radničko vijeće. "Današnje lažne optužbe iznijele su osobe koje su se pokazale neefikasnim u obavljanju svojih radnih dužnosti, među kojima je i dolazak na vrijeme na posao", navode iz Taxi Cammea.

KOPRIVNICA - Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora Grupe Podravka potpisao je danas predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković s predstavnicima sindikata koji djeluju u koprivničkoj prehrambenoj tvrtki. Kako su izvijestili iz Podravke, potpisivanjem dopuna postojećem Kolektivnom ugovoru zaposlenici Podravke imat će dodatak na radni staž u iznosu od 0,5 posto na osnovnu plaću uz zamrzavanje dosadašnjeg dodatka na radni staž. Povećani su također iznosi dodataka za otežane uvjete rada za 10 posto, a prilikom ostvarenja planirane neto dobiti Grupe Podravka radnicima pripada kompanijska stimulacija od 2 posto te dobiti. U skladu sa Zakonom o radu dogovoreno je vođenje evidencije o radnicima i radnom vremenu kao i uvjetima uvođenja preraspodjele radnog vremena. Ponovno se uvodi i korigiranje koeficijanata radnicima na NKV radnim mjestima, ovisno o stažu, a umirovljenicima se osigurava božićni poklon u Podravkinim proizvodima.

ZAGREB - Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, iznosio je u prvih pet mjeseci ove godine 27 milijardi kuna, što je 5,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz istodobno porastao za 5 posto, na 44,9 milijardi kuna, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih pet ovogodišnjih mjeseci iznosio je 17,8 milijardi kuna, što je za 4,3 posto veći deficit nego u istom razdoblju prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je u prvih pet mjeseci 60,3 posto. Izraženo pak u eurima, hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječanja do svibnja iznosio je 3,7 milijardi eura, što je za 3,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz porastao za 3,3 posto, na 6,1 milijardu eura. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom izražen u eurima u prvih pet mjeseci dosegnuo je 2,4 milijarde eura, što je 2,7 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Samo u svibnju izvozeno je robe u vrijednosti od 696,7 milijuna eura, što je za 17,3 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Svibanjski uvoz je istodobno porastao za 3,4 posto, na 1,32 milijarde eura.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 23 milijuna kuna, a indeksi su, nakon prethodna dva dana rasta, danas pali i to Crobex za 0,42 posto, dok je Crobex10 smanjen za 0,52 posto. Crobex je dan završio na 2.230,85 bodova, a specijalizirani Crobex10 na 1.207,71 bod. Promete veće od milijun kuna imale su samo tri dionice. Pritom je dionicom HT-a ostvaren najveći promet, od 3,9 milijuna kuna, uz pad cijene za 0,26 posto, na 256,03 kune. Dionica Petrokemije poskupjela je za 2,81 posto, na 204,60 kuna, s prometom od 1,5 milijuna kuna, dok je dionica Ericssona Nikole Tesle uz sličan promet ostala na 1.426,99 kuna. Za 1,54 posto, na 640 kuna, pala je cijena dionice Končar elektroindustrije koja je imala promet od 909 tisuća kuna. Dionica Đuro Đaković Holdinga dobila je na cijeni za 1,67 posto dosegnuvši 61 kunu i promet od 866 tisuća kuna. Cijena dionice Magme pala je za 12,05 posto, na 6,86 kuna, a imala je 841,5 tisuća kuna prometa.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na prethodnu tečajnicu oslabila prema euru, a ojačala prema švicarskom franku, američkom dolaru i britanskoj funti. Prema euru kuna je oslabila za 0,13 posto pa srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,383709 kuna. U odnosu na druge važnije valute kuna je ojačala - prema švicarskom franku za 0,78 posto, američkom dolaru za 0,48 posto i britanskoj funti za 0,58 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 6,115379 kuna, dolara 5,102418 kuna, a funte 8,156992 kune.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ukupno prijavljena potražnja iznosila 73,9 milijuna kuna, a ponuda 298,9 milijuna kuna. Najviše je, 32,9 milijuna kuna, plasirano putem prekonočnih pozajmica, dok je kamatna stopa smanjena s 0,25 na 0,19 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 48,9 milijuna kuna, a pritom je 30 milijuna kuna potražnje ostalo nepodmireno zbog kreditnih ograničenja sudionika. Prosječna je kamatna stopa pala je s 2,53 na 1,48 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙