FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prognoza IEA i podaci iz Kine poduprli cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 13. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima, poduprte podacima o snažnom kineskom rastu i prognozom Međunarodne agencije za energiju o snažnijoj potražnji u idućoj godini.

Cijena barela sirove nafte za isporuke u kolovozu ostala je na londonskom tržištu gotovo nepromijenjena na 117,76 dolara, nakon što se nakratko spustila za 86 centi, na 116,89 dolara, pod pritiskom podataka o iznenađujućem rastu američkih zaliha sirove nafte i sniženom kreditnom rejtingu Irske. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 32 centa na 97,75 dolara.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozirala je rast globalne potražnje za naftom u idućoj godini na snažnih 91 milijuna barela dnevno. U prvoj prognozi za 2012. agencija predviđa rast potražnje za 1,47 milijuna barela dnevno, što je nešto niže od prognoza američke vlade, ali više nego što očekuje Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), procijenivši rast potražnje na 1,3 milijuna barela dnevno.

"To je u skladu s očekivanjima analitičara, pri čemu ćee razlog rasta u 2012. biti slabost u 2011., s obzirom na slabu potražnju koju su zakočile visoke cijene", kazao je Christophe Barret, analitičar iz banke Credit Agricole.

Tržišta je podupro i podatak da je kineski BDP porastao u drugom tromjesečju za 9,5 posto u odnosu na godinu ranije, premašivši prognoze ekonomista o 9,4-postotnom rastu. Pritom je ipak kineska potražnja za naftom u lipnju porasla za 1,1 posto u odnosu na godinu ranije, što je najniža stopa rasta od travnja 2009.

Razočarao je pak neočekivano snažan rast zaliha derivata u SAD-u u prošlom tjednu, za 4,8 milijuna barela, prema podacima Američkog instituta za naftu (API). Zalihe sirove nafte porasle su pak za 2,3 milijuna barela, naprema očekivanjima da će pasti za 1,8 milijuna barela. Vladino izvješće očekuje se tijekom dana.

Europska dužnička kriza kočila je pak tržišta, pri čemu je strah od eskalacije pojačan u utorak, nakon što je agencija Moody's snizila kreditni rejting Irske na bezvrijedan status i upozorila da će zemlji možda ustrebati i dodatna pomoć.

OPEC je u međuvremenu objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 111,07 dolara, što znači da je bila 28 centi niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙