FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte u blagom plusu nakon podijeljenih podataka iz Kine

Autor: gple
LONDON, 14. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su porasle u utorak na međunarodnim tržištima budući da je podatak o kineskoj inflaciji dobrim dijelom neutralizirao utjecaj onog o skoku industrijske proizvodnje u azijskom gospodarskom divu.

Cijene nafte ostale su na londonskom tržištu gotovo nepromijenjene, te se barelom trgovalo po 119,13 dolara. Na američkom su tržišu porasle za 33 centa na 97,63 dolara.

Najnoviji podaci iz Kine pokazali su skok industrijske proizvodnje u svibnju za 13,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, nadmašivši očekivanja analitičara.

Taj je podatak ubrzo u drugi plan potisnuo onaj o ubrzavanju kineske inflacije u svibnju na 5,5 posto, s 5,3 posto u travnju, što je potaknulo kinesku središnju banku da po deveti put od prošlog listopada podigne razinu obveznih rezervi za banke, i to za pola postotnog boda.

"Vlada mora biti jako oprezna pri odmjeravanju svojih poteza jer gospodarstvo još uvijek bilježi jako visoke stope rasta. Možda će morati ponovno postrožiti monetarnu politiku a to će utjecati na rast i omesti ali ne i ozbiljnije poremetiti potražnju za naftom", drži Ben Le Brun iz CMC Marketsa.

Na početku trgovine u utorak razlika u cijeni barela na londonskom i na američkom tržištu dosegnula je rekordna 22,22 dolara, odražavajući prekomjernu opskrbu američkog tržišta i relativno tijesnu opskrbu u Europi, ističu analitičari.

Novi podaci o zalihama u SAD-u bit će objavljeni tijekom dana i u srijedu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak kliznula na 113,33 dolara, sa 113,45 dolara koliko je iznosila na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙