FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale, čeka se glasanje u Grčkoj

Autor: mpuk
LONDON, 27. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte pala je u ponedjeljak na londonskom tržištu ispod razine od 104 dolara za barel nakon što je dolar lagano ojačao u očekivanju ključnog glasovanja u Grčkoj o nepopularnom planu štednje.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 1,15 dolara na 103,97 dolara, nakon što se nakratko strmoglavila i na 102,28 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 55 centi nižoj cijeni od 90,61 dolara, a cijena se nakratko spustila i na 89,82 dolara za barel.

"Cijena barela u Londonu mogla bi ovaj tjedan pasti nadomak 100 dolara za barel“, objavili su analitičari UniCredita u bilješci. "Trenutno očekujemo tek privremeno usporavanje gospodarskog rasta, ali su rizici nesumnjivo porasli".

Glasovanje grčkog parlamenta o novim mjerama štednje očekuje se u srijedu, s tim da će zastupnici u četvrtak glasovati o zakonu koji sadrži konkretne korake provođenja paketa mjera.

Ulagači također očekuju objavu gospodarskih podataka iz SAD-a za koje se očekuje da će pokazati usporavanje rasta, a ponovno su se pojavile i bojazni od usporavanja u Kini, nakon što je premijer Wen Jiabao prvi puta signalizirao da će njegova zemlja ove godine teško dosegnuti ciljanu stopu inflacije od četiri posto.

Cijene nafte pale su oko 10 posto u protekla tri dana trgovanja, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) iznenadila tržište puštanjem u opticaj 60 milijuna barela nafte iz strateških rezervi radi obuzdavanja rasta cijena.

Zemlje izvoznice nafte u Perzijskom zaljevu vjerojatno neće smanjiti proizvodnju nakon tog IEA-inog poteza jer je potražnja za njihovom naftom snažna, kazala su u nedjelju dva delegata iz OPEC-a.

OPEC je u međuvremenu objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 102,91 dolar, što znači da je bila 3,17 dolara niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙