FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kinesko podizanje kamatnih stopa i europske dužničke nevolje pritisnuli cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 6. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je u srijedu više od jednog dolara, nakon što je Kina povisila kamatne stope a agencija Moody's srezala kreditni rejting Portugala na bezvrijedan status, potpirivši strahovanja u vezi s održivošću svjetskog gospodarskog oporavka.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 1,46 dolara na 112,15 dolara nakon što je nakratko dotaknula i razinu od 111,91 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u minusu 74 centa i iznosila 96,15 dolara.

Kineska središnja banka povisila je u srijedu kamatne stope po treći put ove godine, potpirivši bojazni od naglijeg usporavanja aktivnosti u tom ključnom potrošaču energije.

"Mislim da tržište prihvaća da Kina poduzima konkretne korake kako bi obuzdala inflatorne pritiske uporabom kamatnih stopa, pa takvi potezi na kratki rok pritišću cijene roba ali ih na srednji rok podupiru, ukoliko se uspije kontrolirati rast", kazao je analitičar Mark Thomas iz tvrtke Marex.

Vijesti iz Kine nadovezale su se na najnoviji zaplet u europskoj dužničkoj krizi. Agencija Moody's srezala je kreditni rejting Portugala na bezvrijedan status, upozorivši da će ta zemlja možda trebati dodatnu pomoć prije nego što se vrati na tržište kapitala.

Tržišni igrači tvrde da cijene dodatno pritišće i puštanje u opticaj 60 milijuna barela zaliha nafte Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Vodeći izvoznik Saudijska Arabija već je ranije objavio da će proizvoditi dovoljno nafte da se podmiri globalna potražnja nakon što članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na redovnom sastanku u lipnju nisu uspjele postići dogovor o povećanju proizvodnje.

OPEC je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 107,12 dolara, što znači da je bila 25 centi viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙