FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: provjeriti zakonitost dozvole tvrtki T 7 VIS

Autor: vhor
KARLOVAC, 12. srpnja 2011. (Hina) - Na sjednici karlovačke Županijske skupštine danas je jednoglasno zaključeno da se provjeri zakonitost izdane dozvole za skladištenje i suspaljivanje opasnog otpada varaždinskoj tvrtki T 7 VIS u Dugoj Resi.

"Spaljivanje deset tisuća tona otpadnog ulja i to, po svemu što se dosad tamo događalo, najvjerojatnije na nekontrolirani način, ne vodi ničemu dobrom i ja ću sigurno supotpisati takav zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva", rekao je Vučić.

Vijećnik Stjepan Mikulandrić (SDP) istaknuo je da se opasnim otpadom gospodari i u Vojniću (CIAK) i u Draganiću (Ekologija Maržić), a sada i u Dugoj Resi (T 7 Vis). Ustvrdio je kako ni ministarstvo "dozvolu ne bi moglo izdati bez popratnih dozvola županijskih služba" te se zauzeo za to da se provjeri "ne radi li se tu o sprezi vlasti" i onih koji se brinu za otpad.

Gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić također je rekao da Duga Resa sa svojim službama i dva odvjetnička ureda provjerava pravnu stranu postupka dodjele dozvola i općenito poštovanje procedure te da je tvrtka "Dvokut" angažirana za mjerenje kakvoće zraka deset dana 24 sata na dan u krugu od tri kilometra od tvornice.

Na zahtjev vijećnice Mirjane Bašić (HNS) sljedeća sjednica Županijske skupštine bit će tematska kako bi se utvrdile sve okolnosti i činjenice u vezi sa spalionicom T 7 VIS.

Aktivisti ekoloških udruga Građanske inicijative "Za čist zrak i rijeku Mrežnicu" iz Duge Rese i Udruge za zaštitu okoliša iz Karlovca, pošto su prosvjedom prije sjednice upozorili na opasnosti i izrazili zahtjev za ukidanje rada spalionice, pratili su sjednicu s istaknutim natpisima s vijećničke galerije.

Po današnjem priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, koje je u veljači tvrtki T 7 VIS d.o.o. izdalo dozvolu za suspaljivanje otpadnih ulja u energani pogona za proizvodnju toplinske energije u Dugoj Resi, inspekcija je protiv te tvrtke podnijela četiri optužna prijedloga i jednu kaznenu prijavu zbog povrede propisa o zaštiti okoliša.

Također je 1. srpnja naredila privremenu zabranu djelatnosti gospodarenja otpadom u pogonu jer se ono ne obavlja u skladu s dozvolom i tada je zapečaćen ventil u crpnoj stanici kojim se onemogućava uporaba otpadnih ulja za spaljivanje.

Naime, pečaćenje je uslijedilo nakon što je nalaz zagrebačkoga Zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" pokazao da tvrtka T7 Vis u Dugoj Resi spaljuje otpadna ulja u stopostotnom omjeru, a dozvolom ministarstva dopušteno je spaljivanje 40 posto otpadnih ulja, a ostalo uz neki drugi energent, na primjer loživo ulje.

(Hina) xvhor ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙