FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnja inflacija u Njemačkoj u lipnju nepromijenjena na 2,3 posto

Autor: vmom
WIESBADEN, 12. srpnja 2011. (Hina) - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u lipnju se zadržala na 2,3 posto, objavio je u utorak njemački statistički ured Destatis.

Na mjesečnoj razini rast potrošačkih cijena u najvećem europskom gospodarstvu iznosio je svega 0,1 posto, priopćeno je iz toga ureda.

Pritom je izrazitiji, uglavnom sezonski rast cijena zabilježen kod putničkih aranžmana, od 7,2 posto, te usluga smještaja, od 3,2 posto.

S druge strane, cijene energenata su pale za 0,4 posto na mjesečnoj razini, što je najvećim dijelom rezultat pada cijena motornih goriva od 1,7 posto.

Cijene hrane ostale su pak u prosjeku nepromijenjene u odnosu na mjesec ranije, pri čemu su zabilježena bitno različita kretanja cijena kod voća i povrća. Voće je pritom poskupjelo za 2,7 posto, uključujući grožđe kojemu je cijena skočila 6,5 posto. Kod povrća je pak zabilježen pad cijena od 4,8 posto, pri čemu su paprike pojeftinile čak 24,8 posto, rajčice 20,4 posto a krastavci za 20,2 posto.

U statističkom uredu navode da se godišnja inflacija drži iznad važne granice od dva posto već peti mjesec zaredom. U svibnju se blago spustila na 2,3 posto, nakon što je u travnju dosegnula najvišu godišnju razinu od 2,4 posto, stoji u priopćenju.

Rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini najvećim dijelom proizlazi iz poskupljenja energije za 9,1 posto u usporedbi s lipnjem 2010. Motorna goriva pritom su bila skuplja za 9,9 posto nego u istom mjesecu lani, objavio je Destatis.

Izrazitiji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini zabilježen je još kod svih vrsta energije za kućanstva, uz prosječno poskupljenje od 8,6 posto. Pritom su cijene lož ulja porasle za 19 posto, centralnog grijanja 8,1 posto, dok je struja pokupjela 7,6 posto.

Hrana je u prosjeku poskupjela za 2,6 posto na godišnjoj razini, pri čemu su izrazitije porasle cijene ulja i masnoća, za 10,7 posto, pri čemu maslaca, za 11,9 posto. Mliječni proizvodi bili su skuplji za 4,8 posto, a najviše je poskupjelo vrhnje, za 12 posto. Riba je poskupjela 4,4 posto, voće za 3,1 posto, dok su cijene povrća pale za 1,8 posto.

Na godišnjoj razini cijene usluga porasle su 1,5 posto, poglavito onih u zračnom prijevozu, za 11,1 posto, objavio je Destatis.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙