FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina ponovo povisila kamatne stope

Autor: gple
PEKING, 6. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Kina je u srijedu ponovo povisila kamatne stope, treći puta ove godine, jasno dajući do znanja da je obuzdavanje inflacije njezin glavni prioritet, s obzirom na blago usporavanje snažnog gospodarstog rasta,

Kamatne stope na 12-mjesečne pozajmice i na 12-mjesečne pologe podignute su za četvrtinu postotnog boda, na 6,56 odnosno 3,5 posto, objavila je kineska središnja banka.

Peking je najnovijim potezom iskazao uvjerenje da dodatno pooštravanje monetarne politike neće značajnije zakočiti drugo po veličini svjetsko gospodarstvo.

Kineska inflacija ubrzala je u svibnju na 5,5 posto, što je njezina najviša vrijednost u protekla 34 mjeseca. Glavni su motori rasta cijena bili skuplja hrana i usijano tržište nekretnina.

"Kineska bitka protiv inflacije bliži se kraju. Već su se pojavile naznake slabljenja cjenovnih pritisaka. Zato je današnje podizanje kamata možda ujedno i posljednje u ovom ciklusu", nagađa Frederic Neumann iz hongkonškog ogranka britanske banke HSBC.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙