FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački izvoz uvećan 4,3 posto u svibnju

Autor: vmom
FRANKFURT, 8. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Njemački izvoz u svibnju je porastao za 4,3 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazali su u petak preliminarni desezonirani podaci tamošnjeg statističkog ureda.

Time je djelomično nadoknađen oštar pad izvoza u travnju u visini 5,6 posto na mjesečnoj razini, objavio je Destatis, blago revidirajući prvotnu procjenu pada izvoza za 5,5 posto.

U svibnju je njemački uvoz porastao za 3,7 posto, nakon pada od 2,5 posto u travnju, pokazuju podaci toga ureda.

Na godišnjoj razini njemački je izvoz u svibnju uvećan za 19,9 posto, a uvoz za 15,6 posto.

"S poboljšanjem potrošačkog raspoloženja temeljem pada nezaposlenosti i povećanja dohotka, domaća potražnja i uvoz trebali bi jačati snažnije nego izvoz, što bi pomoglo drugim europskim zemljama da uspostave ravnotežu u svojim vanjskim sektorima", prognozira viši ekonomist u Berenberg Banku Christian Schulz.

Njemačka, drugi najveći svjetskih izvoznik nakon Kine, u svibnju je u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa svijetom zabilježila trgovinski višak u iznosu od 12,8 milijardi eura, pokazali su desezonirani podaci Destatisa.

Na tekućem računu bilance plaćanja, prema podacima njemačke središnje banke Bundesbank, u svibnju je iskazan višak od 6,9 milijardi eura.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙