FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poboljšano povjerenje njemačkih potrošača u lipnju

Autor: gple
NUERNBERG/ZAGREB, 28. lipnja 2011. (Hina) - Očekivanja njemačkih potrošača za srpanj pokazuju obnovljeni optimizam, ponajprije zbog osjetno poboljšanih očekivanja u vezi plaća, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje instituta GfK.

Indeks povjerenja potrošača za srpanj blago je porastao, na 5,7 bodova, s revidiranih 5,6 bodova u lipnju, priopćeno je iz GfK.

Nastavljeni uzlet njemačkog gospoarstva i oporavak njemačkog tržišta rada poduprli su umjereni oporavak očekivanja u vezi s gospodarstvom i snažan uzlet očekivanja u vezi s plaćama.

"Razine plaća općenito su porasle zahvaljujući rastu broja zaposlenih a pad nezaposlenosti jača poziciju zaposlenih u pregovorima o povećanju plaća", tumače u institutu.

Prema podacima državnog ureda za statistiku Destatisa realne su plaće u prvom ovogodišnjem tromjesečju u prosjeku porasle za dva posto.

Pozitivan trend dodatno je poduprla činjenica da cjenovni pritisci na potrošače u posljednje vrijeme nisu ojačali. Stoga su očekivanja u vezi s poskupljenjima ostala gotovo nepromijenjena a Destatis je izvijestio da je inflacija u svibnju kliznula na 2,3 posto, s 2,4 posto u travnju.

Sklonost potrošača kupnji također se oporavila nakon slabljenja u prethodnom mjesecu.

"Dobri opći uvjeti, uključujući pozitivne trendove na tržištu rada i zadovoljavajući gospodarski rast, ponovno su nadjačali 'ometajuće faktore' poput Fukushime i stanje na Bliskom istoku i u Grčkoj", zaključuju u Gfk-u.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙