FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad Wall Streeta zbog grčke dužničke krize

Autor: neba
NEW YORK, 16. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale jer se ulagači povlače s tržišta zbog produbljivanja grčke dužničke krize i novih naznaka usporavanja rasta američkog gospodarstva.

Dow Jones indeks potonuo je 1,48 posto, na 11.897 bodova, dok je S&P 500 pao 1,74 posto, na 1.265 bodova, a Nasdaq indeks 1,76 posto, na 2.631 bod.

Ulagače su na rasprodaju dionica natjerale vijesti o prosvjedima u Grčkoj protiv novih mjera proračunske štednje, koje od tamošnje vlade traže strani kreditori. Grčki premijer George Papandreou najavio je rekonstrukciju vlade, nakon što pregovori s oporbom o formiranju vlade nacionalnog jedinstva nisu uspjeli.

Ako se Grčka nađe u situaciji da neće moći plaćati svoje obveze, to će izazvati rast cijena zaduživanja i drugih financijski oslabljenih članica eurozone, kao što su Portugal, Irska i Španjolska, što bi produbilo dužničku krizu u eurozoni.

Zbog toga je jučer tečaj eura prema dolaru potonuo oko 2 posto, što je negativno utjecalo na dionice najvećih američkih izvoznika jer jačanje američke valute smanjuje konkurentnost njihovih proizvoda na svjetskom tržištu. Kompanije iz S&P 500 indeksa ostvaruju oko 20 posto svoje dobiti na europskim tržištima.

Ulagače su pokolebali i novi podaci koji ukazuju na slabljenje rasta američkog gospodarstva. Prema izvješću podružnice Feda u New Yorku, industrijska proizvodnja u toj regiji neočekivano je u lipnju pala, i to na najnižu razinu od studenoga prošle godine.

Zbog toga su jučer pale cijene svih 30 dionica sadržanih u Dow Jones indeksu.

Među najvećim je gubitnicima bio energetski sektor jer su, zbog strahovanja ulagača od slabljenja potražnje uslijed usporavanja gospodarskog oporavka, oštro pale cijene nafte. Terminska cijena 'crnog zlata' potonula je na burzi u New Yorku za više od 4 posto, na 94,80 dolara po barelu.

Zbog toga su dionice naftnih divova Chevrona i Exxon Mobila pojeftinile više od 2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,04 posto, na 5.742 boda, dok je frankfurtski DAX pao 1,25 posto, na 7.115 bodova, a pariški CAC 1,49 posto, na 3.806 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙