FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: oštar pad azijskih burzi, euro ispod 1,40 dolara

Autor: neba
NEW YORK, 12. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, dok je tečaj eura zaronio ispod razine od 1,40 dolara, jer se ulagači plaše da će dužnička kriza zahvatiti i Španjolsku te Italiju.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji potonule između 0,9 i 2,1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 1,9 posto.

Strahovanja da će dužnička kriza zahvatiti Italiju i Španjolsku, što bi snažnije uzdrmalo eurozonu nego kada je kriza izbila u Grčkoj, Portugalu i Irskoj, natjerala su ulagače na povlačenje iz rizičnijih ulaganja, kao što su dionice.

Jučer su cijene dionica na burzi u Milanu potonule gotovo 4 posto, dok je španjolski IBEX 35 indeks pao 2,7 posto. I na ostalim su europskim burzama cijene dionica znatno pale, dok su na Wall Streetu vodeći indeksi izgubili više od 1 posto, što je njihov najveći dnevni pad u gotovo mjesec dana.

Nastojeći spriječiti širenje dužničke krize jučer su na hitnom sastanku ministri financija eurozone izrazili spremnost da povećaju sredstva u kriznom fondu, te da smanje kamate i produlje rokove naplate kredita.

Poručili su da će mjere biti objavljene uskoro, no nisu precizirali točan datum. Stoga poruke ministara nisu umirile ulagače.

„Svaki puta kada tržišta uhvate zamah, ponovno izbije problem dužničke krize u eurozoni, pa smo mu prepušteni na milost i nemilost“, kaže Lucinda Chan, direktorica u tvrtki Macquarie Equities.

Zbog mogućnosti širenja dužničke krize na Italiju i Španjolsku, euro je na valutnim tržištima pod snažnim pritiskom.

Jutros je u jednom trenutku njegov tečaj potonuo na samo 1,3932 dolara, najnižu razinu u četiri mjeseca. Premda se kasnije oporavio na 1,3965 dolara, to je i dalje znatno ispod jučerašnjih 1,4180 dolara.

U odnosu na švicarsku valutu, tečaj eura zaronio je na novu rekordno nisku razinu od 1,1690 franaka, dok je prema japanskoj valuti potonuo s jučerašnjih 114,50 na 111,95 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj pao s jučerašnjih 80,75 na 80,15 jena.

Strahovanja od slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava, a time i potražnje, pritišću i cijene nafte. Nakon što je već jučer potonula za više od 1 dolara po barelu, jutros je na burzi u New Yorku terminska cijena 'crnog zlata' pala daljnjih 60-ak centi, na 94,55 dolara.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙