FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama zavladao strah od širenja dužničke krize

Autor: neba
LONDON, 16. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama jutros cijene dionica znatno pale, drugi dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom bankarski sektor zbog strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,6 posto, na 1.082 bodova, nakon što je jučer potonuo 1,1 posto.

Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,9 i 1,1 posto.

Najveći je gubitnik jutros bankarski sektor. STOXX Europe 600 indeks tog sektora pao je 1 posto, nakon što je već jučer osjetno oslabio jer se ulagači plaše širenje dužničke krize u eurozoni.

U najvećim je problemima Grčka, gdje su izbili žestoki prosvjedi protiv novih mjera proračunske štednje, dok je tamošnji premijer najavio rekonstrukciju vlade.

Ako se Grčka nađe u situaciji da neće moći plaćati svoje obveze, to će izazvati rast cijena zaduživanja i drugih financijski oslabljenih članica eurozone, kao što su Portugal, Irska i Španjolska, što bi produbilo dužničku krizu u eurozoni.

Nout Wellink, direktor u Europskoj središnjoj banci, kazao je da bi nova financijska pomoć Grčkoj donijela toliko nesigurnosti da bi trebalo udvostručiti sredstva za pomoć financijski oslabljenim članicama eurozone kako bi se spriječio rizik od širenja krize.

„Dosta je panike na tržištu i puno se priča o opasnosti od širenja dužničke krize u slučaju insolventnosti Grčke“, kaže Markus Huber, trgovac u tvrtki ETX Capital.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 1,7 posto, na 9.411 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙