FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: dužnička kriza ponovno srušila cijene dionica

Autor: neba
NEW YORK, 12. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica potonule više od 1 posto zbog strahovanja od širenja dužničke krize na Italiju, a na povećanu nesigurnost ulagača ukazuje i snažan skok VIX 'indeksa straha'.

Dow Jones indeks oslabio je 151 bod, ili 1,20 posto, na 12.505 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,81 posto, na 1.319 bodova, a Nasdaq indeks 2,0 posto, na 2.802 boda. To je najveći dnevni pad tih indeksa u gotovo mjesec dana.

Samo dva tjedna nakon što je Grčka spašena od bankrota, strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni ponovno su oživjela.

Financijski problemi prijete Italiji i Španjolskoj, trećem i četvrtom po veličini europskom gospodarstvu, pa bi širenje krize na te zemlje dovelo eurozonu u znatno opasniju situaciju nego dosad, kada su krizom zahvaćene samo manje članice, kao što su Grčka, Portugal i Irska.

Prinosi na talijanske i španjolske obveznice snažno rastu, što pokazuje da investitori nisu baš spremni kupovati dužničke vrijednosne papire tih zemalja.

Uz to, ulagači se plaše da neke španjolske i talijanske banke neće proći predstojeće 'stres testove', kojima se provjerava njihova sposobnost prevladavanja eventualnog novog slabljenja gospodarstva.

Zbog toga već danima padaju cijene dionica najvećih talijanskih banaka Intesa SanPaolo i UniCredit, a pod pritiskom je i euro. Jučer je njegov tečaj, po prvi puta od kraja svibnja, potonuo ispod razine od 1,40 dolara.

Na jučerašnjem hitnom sastanku ministri financija eurozone izrazili su spremnost da povećaju kapacitete i fleksibilnost privremenog kriznog fonda, koji sada doseže 400 milijardi eura, te smanje kamate i produlje rokove naplate kredita kako bi se izbjeglo širenje dužničke krize.

No, to nije smirilo ulagače koji su nesigurni još od petka i razočaravajućih podataka s američkog tržišta rada.

„Ovo što se dogodilo danas trebalo se dogoditi u petak, nakon razočaravajućeg izvješća o zaposlenosti. Ulagače zabrinjavaju i neizvjesni pregovori oko američkog proračuna te Europa. Današnji pad cijena dionica ne znači nužno početak korekcije na niže, no pokazuje da nam ovoga tjedna slijedi divlja vožnja“, kaže Randy Frederick, direktor u Schwab Center for Financial Research.

Koliko je mogućnost širenja dužničke krize na Italiju uznemirila ulagače, pokazuje jučerašnji snažan, 15,3-postotni skok VIX 'indeksa straha' Čikaške burze opcija. Ulagači očigledno pojačano osiguravaju svoj portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Pod najvećim je pritiskom jučer bio financijski sektor. S&P indeks tog sektora pao je 2,8 posto, pri čemu je dionica Citigroupa pojeftinila 5,3, a Bank of America 3,3 posto.

Pale su i cijene dionica u preostalih devet sektora S&P indeksa. Od 500 kompanija, čije su dionice uvrštene u taj indeks, čak su 492 jučer izgubile na vrijednosti.

U redovitom trgovanju pala je, za 2,9 posto, i cijena dionice Alcoe. No, u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijena te dionica oporavila se oko 0,3 posto jer je najveći američki proizvođač aluminija izvijestio o nešto boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Dobit Alcoe u drugom tromjesečju iznosila je 32 centa po dionici, što se očekivalo, no prihodi kompanije porasli su za iznenađujuće snažnih 27 posto.

Izvješćem Alcoe neslužbeno je počela sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i banaka koja će idućih tjedana biti u fokusu ulagača i osjetno utjecati na tržište.

Obujam trgovanja ponovno je bio mršav. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 6,5 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,03 posto, na 5.929 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,33 posto, na 7.230 bodova, a pariški CAC 2,71 posto, na 3.807 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙