FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 10. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

ZAGREB

Hrvatski alpinist, 29-godišnji Zagrepčanin Martin Užarević, poginuo je u subotu poslijepodne u sjevernoj stijeni Vršaca kada je sa svojim partnerom penjao 800 metara dugi Puntarski smjer težine VI A2, slobodno VII-, doznaje se iz izvora Hrvatske gorske službe spašavanja. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) potvrdilo je Hini da je u tijeku procedura da se tijelo preveze u Hrvatsku. Alpinist je poginuo nakon 40-metarskog pada sa stijene, dok je njegov supenjač neozlijeđen. Vršac se nalazi u zapadnim Julijskim Alpama. Sjeverna stijena je poznata po brojnim vrlo zahtjevnim alpinističkim smjerovima. Martin Užarević je bio član Alpinističkog odsjeka PDS Velebit.

ZAGREB

Britanski tabloid New of the World, u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Murdocha, koji se našao u središtu velikog skandala s prisluškivanjem brojnih poznatih osoba, u nedjelju je izašao po posljednji put s nakladom od 5 milijuna primjeraka i naslovnicom koja je kolaž najpoznatijih izdanja lista i na kojoj piše "Hvala i zbogom"!. "Nakon 168 godina, konačno smo rekli tužno, ali ponosno zbogom našim 7,5 milijuna čitatelja", stoji u podnaslovu. Izdavač "News International" je prošli tjedan objavio namjeru da zatvori list u jeku optužbi o telefonskim prisluškivanjima i hakiranju SMS poruka javnih ličnosti, poput glumaca i drugih 'celebrityja', kraljevske obitelji, žrtava otmice i terorističkih napada, političara i sportaša. Novinari su navodno špijunirali telefonske razgovore i poruke više od 4000 Britanaca. Protiv jednog od najpopularnijih tabloida u Velikoj Britaniji ustali su i britanski parlament te premijer David Cameron koji je cijeli slučaj nazvao 'velikim skandalom ne samo novinara i tiska nego i policije i političara'.

JERUZALEM

Šef izraelske diplomacije Avigdor Lieberman ocijenio je u nedjelju u Jeruzalemu da turski premijer ne želi "normalizaciju" odnosa između svoje zemlje i Izraela. "Recep Tayyip Erdogan zatvorio je vrata dogovoru s Izraelom. Ne želi ni dogovor ni normalizaciju s Izraelom", kazao je Avigdor Lieberman na izraelskom državnom radiju. "Jedino ga zanima poniziti nas i minirati naš položaj na međunarodnoj razini. Šteta jer turski je interes kao i naš u normalizaciji bilateralnih odnosa", dodao je on. Lieberman se osvrnuo na nedavni govor Erdogana u kojem je zahtijevao da Izrael ukine pomorsku blokadu Pojasa Gaze, ispriča se za ukrcaj na turski trajekt Mavi Marmara u svibnju 2010. i plati obeštećenje obiteljima devet turskih putnika ubijenih u napadu.

DAMASK

U Siriji je u nedjelju u organizaciji vlade počeo dvodnevni sastanak o nacionalnom dijalogu, namijenjen raspravi o amandmanima Ustava i razmatranju nacrta zakona o višestranačju, no protivnici režima odlučili su bojkotirati sastanak zbog nasilja. Sirijski potpredsjednik Faruk al-Šareh trebao bi održati govor prvog dana zasjedanja. Sudionici će tijekom dva dana raspravljati o političkim reformama, posebice amandmanima Ustava poput klauzule 8 kojom stranka Baas postaje "vođa države i društva". Predstavnici stranke Baas, na vlasti od 1963., i nezavisni uglednici poput zastupnika Mohamada Habaša trebali bi ondje sudjelovati. Protivnici režima predsjednika Bašara al-Asada odlučili su se na bojkot. Zahtijevaju prije dijaloga "povlačenje sirijskih snaga iz gradova, oslobađanje političkih zatvorenika i mirnih prosvjednika kao i otvaranje istrage o zločinima počinjenima protiv prosvjednika", kazao je neimenovani protivnik režima. Na terenu prosvjednici i u nedjelju zahtijevaju smjenu režima i slobodne izbore, odbijajući svaku raspravu.

DAKA

Policija u Bangladešu rastjerala je u nedjelju suzavcem prosvjed islamista koji zahtijevaju povratak spominjanja Alaha u Ustavu, u dva industrijska grada na izlazu iz Dake, objavila je policija. Deseci prosvjednika i nekoliko policajaca ozlijeđeni su tijekom sukoba koji su uslijedili nakon prosvjeda u Fatulahu i Kanšpuru, gdje se nalaze stotine tvrtki za izradu odjeće zapadnih marki namijenjenih izvozu.

KABUL

Tri vojnika NATO-a ubijena su u nedjelju odvojeno na istoku i jugu Afganistana, dok su istodobno tri policajca smrtno stradala u eksploziji bombe postavljene uz cestu za Kandahar, veliki grad na jugu, objavili su NATO i afganistanska policija. Na jugu jedan je vojnik snaga NATO-a u Afganistanu ubijen bombom kućne izrade a drugi u napadu pobunjenika, objavio je ISAF. Treći vojnik ubijen je na istoku bombom kućne izrade, prema ISAF-u, koji nikada ne otkriva nacionalnost smrtno stradalih vojnika, kao ni mjesto njihove pogibije. Još je jedna bomba kućne izrade usmrtila tri afganistanska policajca pri prijelazu njihova vozila Kandaharom, povijesnim središtem talibana, izjavio je šef pokrajinske policije Abdul Razizqtold. S tri nova smrtna slučaja u redovima NATO-a, broj stranih vojnika ubijenih od početka godine popeo se na 296, piše na nezavisnoj stranici icasualties.org.

KIEV

U požaru koji je u nedjelju izbio u staračkom domu na zapadu Ukrajine poginulo je 16 osoba, javila je agencija France presse pozivajući se priopćenje ministarstva za izvanredna stanja. Požar je izbio nešto poslije ponoći u staračkom domu u kojem je zbrinuto 25 ljudi u malom selu Beloje, nedaleko od granice s Poljskom, na sjeverozapadu Ukrajine. U priopćenju se navodi da je u požaru poginulo 16 ljudi, a spašeno je 11, među kojima dvoje zaposlenih u domu. Troje preživjelih nalazi se u kritičnom stanju.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙