FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZZ: završen projekt "Mladi na tržištu rada"

Autor: dmar
ZAGREB, 5. srpnja 2011. (Hina) - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) izvijestio je danas da je uspješno završen projekt "Mladi na tržištu rada" koji je tijekom 18 mjeseci proveden u okviru IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), uz HZZ kao korisničku instituciju projekta i konzorcij predvođen njemačkom tvrtkom GOPA Consultants Ltd. kao partnerima.

Opći cilj projekta je smanjenje nezaposlenosti mladih, a njegova svrha je promoviranje i poticanje zapošljavanja mladih na regionalnoj razini kroz kreiranje i provedbu aktivne politike tržišta rada, uvažavajući pri tom partnerski pristup, kaže se u priopćenju HZZ-a.

Kroz projekt su ostvarena tri rezultata - provedeno je veliko istraživanje stavova mladih nezaposlenih osoba i poslodavaca u osam županija čiji su rezultati sažeti u Analitičko izvješće, u tih osam županija oblikovani su Akcijski planovi za zapošljavanje mladih s konkretnim mjerama, te je razvijen niz novih i inovativnih usluga HZZ-a usmjerenih na mlade.

Mladi ljudi specifična su skupina na tržištu rada koju karakterizira nedostatak radnog iskustva i praktičnih vještina, što ih čini ranjivima na tržištu i prijeti im dugotrajnom nezaposlenošću, rekla je ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah.

Mladih u dobi 15-29 godina u evidenciji nezaposlenih krajem lipnja bilo je 30,7 posto, a onih od 15-24 godine ima 17,1 posto. U evidenciji HZZ-a zadržavaju se prosječno šest do 12 mjeseci, s time da su mlade žene pod većim rizikom dugotrajne nezaposlenosti.

S druge strane, u razdoblju od siječnja do lipnja zaposlilo se 22.948 mladih osoba u dobi 15-24 godine s evidencije HZZ-a, odnosno 24,5 posto od ukupnog broja zapošljavanja u tom razdoblju. Treba, međutim, istaknuti da se mladi još uvijek pretežno zapošljavaju temeljem ugovora o radu na određeno vrijeme, istaknula je Paun Jarallah.

Analitičko izvješće pružilo nam je stvarni uvid u stanje nezaposlenosti mladih i to kroz oči samih protagonista, kazao je voditelj projektnog tima Mike Chambers. Poslodavci imaju tendenciju koristiti mlade zaposlenike za "popunjavanje praznina" radije nego da na njih gledaju kao na investiciju u vlastiti budući napredak - to što se većina mladih zapošljava na određeno vrijeme odražava kratkoročno razmišljanje nekih poslodavaca, upozorava Chambers.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙