FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA odbacuje napise o zatvaranju sisačke rafinerije

Autor: nbrc
ZAGREB, 7. srpnja 2011. (Hina) - INA je u današnjem priopćenju odbacila neke medijske napise o zatvaranju sisačke rafinerije, zatvaranje te rafinerije u telefonskoj je izjavi demantirao i predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern, a u pisanoj izjavio zatvaranje je odbacio i potpredsjednik Nadzornog odbora Ine Gyoergy Mosonyi koji napominje kako je Uprava Ine predložila analizu alternativnih scenarija razvoja kako bi se Sisak iskoristio u budućnosti s ciljem očuvanja radnih mjesta.

Niti jedan pojedinac unutar Uprave Ine kao ni kolektivno tijelo Uprave nisu Nadzornom odboru kompanije predložili zatvaranje Rafinerije nafte u Sisku, navodi Inin Sektor korporativnih komunikacija.

Nadzorni odbor Ine na jučerašnjoj je sjednici raspravljao o prijedlogu Inine strategije srednjoročnog razvoja Ine od 2011. do 2015. godine, a neki mediji špekuliraju i o mogućnosti zatvaranja Rafinerije Sisak.

Predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern u telefonskoj je izjavi za Hinu demantirao zatvaranje Siska.

"Prenamjena ili promjene u radu Rafinerije Sisak su navedene kao različiti scenariji razvoja prerade nafte u Ini i varijanta potpunog zatvaranja nije kao takva ni spomenuta ni raspravljena niti dolazi u obzir", ističe Štern koji napominje i kako je strategija i njen prijedlog poslovna tajna i strogo povjerljiv dokument.

Šternovo je osobno mišljenje da u sisačkoj rafineriji treba nastaviti modernizaciju, da treba vratiti izgubljena tržišta kako bi ta rafinerija imala dovoljno tržište za svoje proizvode.

"Rasprava o eventualnom zatvaranju Rafinerije Sisak neće se voditi dok je ovaj Nadzorni odbor u Ini", poručuje Štern.

Zatvaranje Siska u pisanoj izjavi odbacuje i potpredsjednik Inina Nadzornog odbora Gyoergy Mosonyi.

"Jasno smo rekli da se Sisak ne smije i neće biti zatvoren. Zatvaranje nije bilo predviđeno nijednim planom. Sisak je važan za Hrvatsku, za lokalno gospodarstvo i za Inu. To je jedan od Ininih strateških aduta", ističe Mosonyi.

Navodi kako Uprava predlaže ulaganja od milijardu dolara u dvije rafinerije, uključujući unapređenje riječke rafinerije do europskih standarda.

"Uprava je također pokazala da bi daljnji razvoj sisačke rafinerije koštao dodatnih milijardu dolara, što nikada neće biti održiva i profitabilna opcija. Inina Uprava je stoga predložila analizu alternativnih scenarija razvoja kako bi se Sisak iskoristio u budućnosti s ciljem očuvanja radnih mjesta", navodi Mosonyi.

U svojoj izjavi izražava zadovoljstvo što je Nadzorni odbor Ine konačno raspravljao o Ininoj srednjoročnoj strategiji.

"Temeljem predložene strategije INA će u sljedećih pet godina utrošiti rekordnih 20-ak milijardi kuna na ulaganja i razvoj, od čega bi se dvije trećine trebale odnositi na Hrvatsku. Ovime će INA i dalje ostati najveći ulagač u Hrvatskoj", kaže Mosonyi.

Ističe i kako u predloženim ulaganjima najveći dio zauzima sektor istraživanja i proizvodnje ugljikovodika te da bi proračun za ulaganja vezana uz istraživanje do 2015. trebao dosegnuti pet puta veću razinu od iznosa prosječnih godišnjih kapitalnih ulaganja u proteklom desetljeću.

Mosonyi navodi i kako je Nadzorni odbor zatražio da Uprava uzme u obzir komentare i prijedloge Nadzornog odbora te da je od Uprave također zatraženo da se strategija usuglasi s predstavnicima velikih dioničara.

"Nakon takvih konzultacija, Uprava bi trebala odobriti Ininu srednjoročnu strategiju u najkraćem mogućem roku, tako da INA krene putem dinamičnog rasta, kako je i predloženo od strane Uprave", zaključuje Mosonyi.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙