FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: svjetske burze u plusu, Crobexi u minusu

Autor: neba
ZAGREB, 3. srpnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj je burzi prošloga tjedna likvidnost bila niska, zbog nedostatka domaćih poticajnih vijesti, a kako ulagače nije ohrabrilo ni dobro raspoloženje na svjetskim burzama, Crobexi su blago pali.

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 0,25 posto, na 2.236 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,18 posto, na 1.210 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 76,4 milijuna kuna, što je oko 40 milijuna više nego tjedan dana prije, no tada se dva dana zbog blagdana nije radilo.

Mršav promet posljedica je nedostatka domaćih vijesti koje bi potaknule ulagače. Nije ih ohrabrio ni optimizam na svjetskim burzama, koji je zavladao nakon što je grčki parlament prihvatio mjere proračunske štednje, čime je ta članice eurozone ispunila uvjete za dobivanje novog međunarodnog kredita i tako izbjegla bankrot.

Zahvaljujući tome, na Wall Streetu je S&P 500 indeks prošloga tjedna skočio više od 5 posto, a za otprilike toliko porasle su i cijene dionica na najvećim europskim burzama u Londonu i Frankfurtu. Crobexi su, međutim, pali.

„Trgovanje prolazi u očekivanom ljetnom, letargičnom tonu, kao da je domaće tržište izolirano od pozitivnih impulsa koji su ovih dana stizali sa svjetskih burzi. Mislim da je razlog tome u domaćim makroekonomskim trendovima, koji su dosta razočaravajući“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Državni zavod za statistiku objavio je prošloga tjedna da je industrijska proizvodnja u svibnju pala za 0,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su makroekonomisti u anketi Hine procjenjivali da će porasti za 2,3 posto.

Time se, nakon uzleta u travnju, industrijska proizvodnja ponovno vratila u negativan trend.

Uz to, u svibnju je, nakon snažnog rasta u travnju, pao i izvoz, i to za 17,34 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

„Ipak, očekujemo da će gospodarstvo živnuti u drugom dijelu godine, s dobrom turističkom sezonom, a možda i zbog pojačanja privatnih investicija, nakon završetka pregovora Hrvatske o pristupu Europskoj uniji. No, zasad nema pravih pokretača tržišta“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

U takvom, nepoticajnom makroekonomskom okruženju i bez jasnih smjernica pozornost ulagača privlačile su, osim uobičajeno najlikvidnijih, tek dionice kompanija koje su izvijestile o novim poslovima.

Dionica Đuro Đaković Holdinga poskupila je, uz promet od 4,2 milijuna kuna, 8,4 posto, pa joj je cijena dosegnula 64,85 kuna.

Većina tog dobitka uslijedila je u petak, nakon vijesti o novim poslovnim ugovorima s Janafom i HŽ-om. S Janafom je ta tvrtka potpisala ugovor, vrijedan ukupno 218 milijuna kuna, o izgradnji triju novih spremnika za naftu na terminalu Omišalj.

Najveći je, pak, promet prošloga tjedna, 14,3 milijuna kuna, ostvaren dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena ostala nepromijenjena, na 257 kuna.

Promet veći od tri milijuna kuna ostvaren je i dionicama AD Plastika te Končar-elektroindustrije. Cijena AD Plastika pala je 0,58 posto, na 128,25 kuna, a Končara 0,78 posto, na 640 kuna.

Među najvećim je dobitnicama, pak, prošloga tjedna bila dionica Petrokemije. Cijena joj je porasla 6,5 posto, na 204,49 kuna, uz promet od 3,4 milijuna kuna.

Uz sličan promet, povlaštena dionica Adris grupe poskupila je 0,95 posto, pa joj je cijena dosegnula 259,47 kuna.

A idućega se tjedna ne očekuju znatniji pomaci na tržištu. Tim više što bi se i na svjetskim burzama moglo trgovati opreznije, nakon snažnog skoka cijena dionica prošloga tjedna.

„Prvi val optimizma u vezi Grčke polagano jenjava. U fokus ulagača ponovno ulaze makroekonomski podaci, pa će nova izvješća o situaciji u američkom gospodarstvu vjerojatno odrediti daljnja kretanja na svjetskim tržištima. To bi moglo utjecati i na Zagrebačku burzu, premda je ovo ljetno razdoblje dosta tromo što se tiče trgovanja na burzi, promet i volumeni dosta padnu. No, krajem srpnja domaće će kompanije početi izvještavati o poslovnim rezultatima u drugom kvartalu, što bi, zajedno s eventualno boljim makroekonomskim podacima, moglo kratkoročno pokrenuti tržište“, kaže Dalibor Balgač.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina)xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙