FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studentski zbor pokrenuo peticiju za besplatan prijevoz

Autor: gvla
ZAGREB, 8. srpnja 2011. (Hina) - Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo je peticiju "Besplatan javni gradski prijevoz za zagrebačke studente" reagirajući na odluku kojom je gradska skupština ukinula pravo na besplatan prijevoz zagrebačkim studentima, osim onima s prebivalištem u Zagrebu i mjesečnim primanjima manjim od dvije tisuće kuna po članu kućanstva.

"Riječ je o još jednoj od političkih odluka koja pogađa najugroženije slojeve stanovništva", ističe se u peticiji Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu, koju je, kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Zagrebu podupro i Rektorski kolegij u širem sastavu.

Studentski zbor smatra da iznos od 83 kn, koliko bi jedan student trebao mjesečno izdvajati za pokaz, odnosno 830 kn za godišnji pokaz (samo ZET), te 247 kn mjesečno ili 2.676 kn za godišnji pokaz (ZET + HŽ), predstavlja izravan udarac na ionako loše financijsko stanje studentske populacije.

"Nedopustivi su pokušaji 'krpanja' proračunskih rupa dokidanjem naših prava, tim više što zagrebački studenti, iz svih dijelova Hrvatske, svojim studiranjem te boravkom u ovom gradu doprinose punjenju tog proračuna", ističe Studentski zbor dodajući kako spomenuta odluka Skupštine izravno utječe na ionako loš socijalni status studenata, ali i otvoreno diskriminira studente s prebivalištem izvan Zagreba.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, kako se navodi, s obzirom na uočene socio-ekonomske posljedice ovakve odluke i njezine diskriminatorne osnove, zahtijeva da javni gradski prijevoz bude doista javan i dostupan, dakle besplatan, svim studentima grada Zagreba.

Za potpisivanje u on-line obliku peticija je dostupna studentima na web adresi: peticija.szzg.hr.

(Hina) pp/xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙