FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MZOŠ: Zaštitit ćemo sve koji žele raditi

Autor: ista
ZAGREB, 5. srpnja 2011. (Hina) - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) priopćilo je danas u povodu štrajka akademskih radnika u organizaciji sindikata Akademske solidarnosti, da će zaštititi sve koji žele raditi, pozivajući pritom štrajkaše da pokažu minimum akademske solidarnosti prema studentima i kolegama koji žele raditi.

Ministarstvo izražava zabrinutost zbog najava pojedinaca o onemogućavanju polaganja ispita za studente što će, upozorilo je, u konačnici imati za posljedicu da oni neće uspjeti ispuniti obveze na studiju. "Stoga ministarstvo apelira na sve koji planiraju štrajkati da pokažu barem minimum akademske solidarnosti te da prvenstveno vode brigu o interesu studenata, njihovim ispitnim rokovima i završetku godine", ističe MZOŠ.

Što se tiče odluke Filozofskog fakulteta o obustavi nastavnog procesa, ministarstvo je istaknulo da će zaštititi sve profesore koji žele raditi i brinuti za studente. "Ne želeći osporiti bilo čije pravo na izražavanje nezadovoljstva bilo čime, dokle god to radi u skladu sa zakonom, ministarstvo smatra potrebnim ukazati na činjenicu da svaku eventualnu odluku o obustavi nastavnog procesa ili nezapočinjanju nove akademske godine od strane čelnika visokih učilišta smatra ne samo protuzakonitom, već i protuustavnom, jer se njome sve zaposlenike prisiljava na štrajk, čime se krši njihovo Ustavom i Zakonima zagarantirano pravo na rad", dodaje.

"U tom smislu, ministarstvo od čelnika fakulteta traži da poštuju ustavom i zakonom zajamčena prava svih svojih zaposlenika, a same zaposlenike fakulteta poziva da svako kršenje njihovih prava u smislu onemogućavanja rada prijave ministarstvu putem adrese ured@mzos.hr. Ministarstvo pri tom jamči potpunu zaštitu u skladu s ustavom i važećim zakonima. Također, ukoliko dođe do onemogućavanja rada od stane uprava spomenutih fakulteta, ministarstvo će svim zaposlenicima koji žele raditi pomoći kako bi im se osiguralo njihovo pravo na rad, pa makar to značilo održavanje ispita i konzultacije na drugim lokacijama", stoji u priopćenju.

Zaposlenici koji se odluče na štrajk, naknadu za dane provedene u štrajku mogu zatražiti od sindikata "Akademske solidarnosti", ističe MZOŠ dodajući da "Ministarstvo neće platiti vrijeme provedeno u štrajku jer smatra potpuno nesocijalno i nekolegijalno protiviti se zakonu koji definira besplatno obrazovanje svima".

Iako dopušta svakome pravo na izražavanje svojeg nezadovoljstva na način koji smatra primjerenim, MZOŠ napominje kako se prema odluci Vrhovnog suda još iz 1996. godine ne smije štrajkati zbog pitanja koja se uređuju zakonom i propisima, dok argument da je štrajk odgovor na protuustavne propise ne stoji jer, kako ističe MZOŠ, jedino Ustavni sud može ocijenili je li nešto protuustavno ili nije.

(Hina) xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙