FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB podigao ključne kamatne stope, u Britaniji zadržane na rekordno niskim razinama

Autor: vmom
FRANKFURT/LONDON –, 7. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je podigla ključnu kamatnu stopu u skladu s očekivanjima tržišta, a britanska središnja banka ostavila ih je na rekordno niskim razinama, izvijestile su banke u odvojenim priopćenjima.

Tako je ECB podigla ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na 1,5 posto, u nastojanju da suzbije inflacijske pritiske koji prijete kupovnoj moći u eurozoni.

Tomu je prethodilo već jedno povećanje kamatne stope u travnju, također za četvrtinu postotnog boda, nakon podulje stanke zbog svjetske financijske krize.

Pozornost tržišnih sudionika sada će se preusmjeriti na tiskovnu konferenciju čelnika ECB-a Jean-Claudea Tricheta kako bi nešto više saznali o eventualnom kretanju kamatnih stopa u ostatku godine.

Godišnja stopa inflacije u 17-članoj eurozoni u lipnju se zadržala na 2,7 posto, što je daleko iznad ciljane razine u ECB-u od nešto ispod dva posto.

U odvojenom priopćenju, Bank of England je danas objavila da je njezina ključna kamatna stopa i dalje na rekordno niskim razinama, u visini 0,5 posto. Odluka britanske središnje banke bila je također očekivana, a nikakve promjene po tom pitanju ne očekuju se ni u preostalom dijelu godine s obzirom na posustajanje zamaha u gospodarstvu.

Britanska ključna kamatna stopa tako je u visini 0,5 posto od ožujka 2009., kada su zbog duboke recesije i prijeteće deflacije središnje banke diljem svijeta bile primorane na spuštanje ključnih kamatnih stopa na rekordno niske razine.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙