FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Niske kamatne stope prijete financijskoj stabilnosti - BIS

Autor: vmom
ŽENEVA, 27. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Niske kamatne stope diljem svijeta predstavljaju prijetnju globalnoj financijskoj stabilnosti, upozorila je u godišnjem izvješću Banka za međunarodna poravnanja (BIS).

Niski troškovi zaduživanja doveli su do procvata zajmodavnih aktivnosti i uzleta cijena nekretnina, potičući jačanje inflacije, poglavito u gospodarstvima u nastajanju. Nakon izbijanja financijske krize u 2008. središnje banke u svijetu snizile su kamatne stope kako bi potaknule rast.

U BIS-u upozoravaju da bi se takva politika mogla pokazati kontraproduktivnom.

"Produljeno razdoblje vrlo niskih kamatnih stopa prijeti stvaranjem ozbiljnih financijskih poremećaja, lošom raspodjelom resursa i odgodom nužnog smanjivanja tereta zaduženosti u najrazvijenijim zemljama koje su najteže pogođene krizom", kaže se u bančinom godišnjem izvješću.

Iako su popustljiva monetarna politika i dostupnost jeftinih kredita potaknuli rast, rezultirali su i određenim nepovoljnim kretanjima. Gospodarstva u nastajanju, poglavito u Aziji, suočila su se s rastućim cijenama hrane i ostalih osnovnih roba, što je podiglo troškove života i zaprijetilo usporavanjem rasta u mnogim zemljama u razvoju.

U BIS-u stoga pozivaju središnje banke da promijene svoje politike kako bi se prevladala takva situacija. "Stroža globalna monetarna politika nužna je da bi se obuzdali inflacijski pritisci i suzbili rizici za financijsku stabilnost. Također je ključno da središnje banke očuvaju teško stečenu vjerodostojnost u borbi protiv inflacije", stoji u godišnjem izvješću.

Ekonomiste i analitičare uvelike brine stvaranje balona na tržištu imovine koje proizlazi iz niskih kamatnih stopa, pa su već upozoravali da dostupnost jeftinih kredita i niske kamatne stope potiču rast cijena nekretnina na neodržive razine.

"Cijene nekretnina u mnoštvu novih tržišnih gospodarstava bilježe ubrzan rast, a zaduženost privatnog sektora naglo raste", upozoravaju u BIS-u.

Također ističu da je takav trend vrlo sličan onome koji je pokrenuo globalnu financijsku krizu. "Nova tržišna gospodarstva mimoišla je najteža kriza, no mnoga od njih sada su suočena s rizikom pojačanih neravnoteža, nalik onome u razvijenim gospodarstvima pred krizu".

BIS upozorava da je nagli rast cijena doveo do prekomjernog razvoja tržišta nekretnina i time do velikog broja neprodanih nekretnina, pa poziva vlasti da se hitno pozabave tim problemom jer bi u protivnom kolaps tržišta nekretnina mogao zakočiti gospodarski rast. "Sve financijske krize, poglavito one izazvane snažnim uzletom cijena nekretnina temeljenom na procvatu zajmodavnih akivnosti imaju dugoročne teške posljedice".

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙