FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: skok prosječne kamatne stope

Autor: scvi
ZAGREB, 10. lipnja 2011. (Hina) - Na Tržištu novca danas su ponuda i potražnja stagnirale, dok je prosječna kamatna stopa skočila i to zbog ročnih pozajmica koje su ugovarane uz višu kamatu.

Danas je prijavljeno 46,5 milijuna kuna potražnje, što je otprilike 2 posto manje nego jučer.

Ponuda je istodobno uvećana za 1,5 posto, na 276,5 milijuna kuna.

Većina prometa odnosila se na pozajmice s rokom vraćanja za 2 tjedna, kojih je ugovoreno 10 milijuna kuna. Prosječna cijena tih pozajmica bila je 1,3 posto.

Ujedno, plasirano je 8,5 milijuna kuna prekonoćnih pozajmica, pri čemu je kamatna stopa porasla s jučerašnjih 0,3 na 0,44 posto.

Na rok od tjedan dana, pak, odobreno je 6 milijuna kuna pozajmica, po kamati od 0,92 posto, što je 0,42-postotna boda više nego jučer.

Na rok od mjesec dana, pak, ugovoreno je 2 milijuna kuna pozajmica, po cijeni od 5,5 posto.

Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 26,5 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa skočila je s jučerašnjih 0,39 na 1,26 posto.

„I zadnji radni dan ovog tjedna u trgovanju na Tržištu novca nije donio iznenađenja. Ponuda kratkoročnih viškova znatno je viša od prijavljene potražnje sudionika, ali zbog limita kreditora i niske kamatne stope na prekonoćne pozajmice, dio potražnje i dalje ostaje nepodmiren. Budući da se glavnina današnjeg prometa odnosi na ročne pozajmice koje su ugovarane uz višu kamatnu stopu, prosječna kamatna stope porasla je na 'visokih' 1,26 posto“, navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙