FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze blago porasle, euro oslabio

Autor: neba
TOKYO, 7. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi vodeći su indeksi jutros blago porasli, unatoč povećanju kamata u Kini, dok euro slabi, premda se očekuje povećanje ključnih kamata u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Singapuru, Kini i Hong Kongu ojačale između 0,1 i 0,6 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,3 posto.

Rast indeksa na burzama u Šangaju i Hong Kongu ponajviše se zahvaljuje oporavku dionica banaka, nakon što su dva dana bile pod snažnim pritiskom. Porasle su i cijene dionica u industrijskom i sektoru proizvođača roba za široku potrošnju.

Novim povećanjem kamata, već trećim ove godine, kineska središnja banka pokazala je jučer da joj je najveći prioritet zauzdavanje inflacije. No, to nije znatnije utjecalo na tržište jer se zaoštravanje monetarne politike očekivalo.

Na Tokijskoj su burzi, pak, pale cijene dionica japanskih izvoznika, što je posljedica jakog jena. Zbog toga, naime, japanska roba na svjetskim tržištima postaje skuplja, a time i manje konkurentna. Dionica Honde pojeftinila je 1,1, a Toshibe 1,2 posto.

Tehnološki se sektor našao pod pritiskom nakon što je južnokorejski div Samsung Electronics izvijestio da mu je dobit u drugom tromjesečju pala 26 posto. Cijena dionice Samsunga oslabila je 1,6 posto.

Na valutnim je tržištima euro pod pritiskom otkako je smanjen kreditni rejting Portugalu, što je oživjelo strahovanja u vezi drugih visoko zaduženih članica eurozone.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,4320 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,4455 dolara.

Poticaj euru mogao bi danas stići iz Europske središnje banke, s obzirom na očekivanja da će povećati ključne kamatne stope u eurozoni za 0,25 postotnih bodova, na 1,50 posto.

No, kako se taj potez ECB-a očekuje, nije sigurno da će tečaj eura porasti.

„Ako predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet samo potvrdi očekivanja o postupnom zaoštravanju monetarne politike ubuduće, to bi moglo razočarati ulagače i pokrenuti prodaju eura“, kaže Katsunori Kitakura, valutni analitičar u Chio Mitsui Trust Bank.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 116,95 na 115,85 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće na jučerašnjim razinama od oko 80,90 jena.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala je jutros 70-ak centi, na 97,38 dolara po barelu jer podatak o padu zaliha nafte u SAD-u prošloga tjedna ukazuje na jačanje potražnje.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙