FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze pale, dolar pod pritiskom

Autor: neba
TOKYO, 8. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, peti dan zaredom, dok je dolar oslabio, jer su jučerašnji komentari predsjednika Feda Bena Bernanke dodatno zabrinuli ulagače u vezi usporavanja rasta američkog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su u Singapuru, Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu cijene dionica pale između 0,4 i 0,9 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,6 posto, što je peti dan zaredom kako taj indeks slabi.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je jučerašnjih komentara predsjednika američke središnje banke Bernankea kojima je potvrdio da se oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva usporava. Pritom nije najavio nove monetarne poticajne mjere, čemu su se ulagači nadali.

Zbog bojazni od slabljenja američkog gospodarstva, što bi naštetilo potražnji za proizvodima azijskih kompanija kojima je SAD najveće izvozno tržište, pod pritiskom su dionice u industrijskom i rudarskom sektoru.

Nakon Bernankeovih komentara sasvim je jasno da će ključne kamate stope američke središnje banke još neko vrijeme ostati na rekordno niskim razinama od nula do 0,25 posto, stoga je na valutnim tržištima dolar ponovno pod pritiskom.

Jutros je njegov tečaj prema japanskoj valuti oslabio 0,2 posto, zbog čega je, po prvi puta nakon mjesec dana, zaronio ispod razine od 80 jena, na 79,92 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti porasla je, pak, s jučerašnjih 1,4620 na 1,4696 dolara, najvišu razinu u mjesec dana.

No, zbog strahovanja ulagača od produbljivanja grčke dužničke krize, analitičari kažu da je uspon eura limitiran.

Zbog toga je tečaj eura u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 117,45 na 117,20 jena.

Cijene nafte posljednjih dana malo rastu, malo padaju, dok ulagači pokušavaju dokučiti hoće li OPEC povećati proizvodnju ili ne.

Nakon što je jučer porasla za 50-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku za toliko oslabila, zaronivši na 98,60 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙