FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutosti u vezi Portugala pogodile europske burze

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 6. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su pali, pritisnuti slabljenjem dionica u bankovnom sektoru nakon što je agencija za kreditne rejtinge Moody's oštro snizila rejting Portugalu, potaknuvši bojazni od širenja dužničke krize u eurozoni.

Londonski indeks Ftse pao je tako za 0,74 posto, na 5.979 bodova, frankfurtski DAX za 0,33 posto, na 7.415 bodova, a pariški CAC za 0,55 posto, na 3.957 bodova.

Moody's je snizio kreditni rejting Portugalu baš u trenutku kada su zabrinutosti u vezi Grčke počele slabjeti. Potez agencije samo je podsjetio ulagače da europska dužnička kriza nadilazi grčke okvire i da bi se zemlje poput Irske, Španjolske i Italije mogle naći u sličnoj situaciji i zatražiti pomoć.

Banke su bile najveći gubitnici, pri čemu su dionice banaka perifernih zemalja eurozone u prosjeku izgubile na vrijednosti 3,8 posto, dok su one u europskom bankovnom sektoru u cjelini oslabjele u prosjeku za 1,7 posto.

Posebno jako bile su pogođene bankovne dionice perifernih članica eurozone, zbog bojazni od mogućeg širenja krize na druge ranjive, zadužene zemlje.

Uslijed snažnih prodaja portugalska banka Millennium bcp zabilježila je pad cijene dionica od 5,3 posto a Banco BPI za 4,1 posto. Dionice španjolskih banaka sa značajnom izloženošću Portugalu također su se našle na udaru prodaja, oslabjevši u prosjeku za 2,3 posto. Grčke su banke bile na gubitku oko 3,1 posto.

"Moody'sovo sniženje rejtinga Portugalu kažnjava španjolske banke. One su u u određenoj mjeri izložene Portugalu, više nego nego ostale članice EU-a, i to im škodi", kazao je jedan trgovac dionicama u Madridu.

Izloženost španjolskih banaka Portugalu krajem prosinca iznosila je 84,6 milijardi dolara, podaci su Banke za međunarodna poravnanja (BIS), što je više nego dvostruko više u usporedbi s izloženošću njemačkih i francuskih banaka.

Dionice Banco Santandera, najveće španjolske banke, izgubile su na vrijednosti 2,2 posto, a one BBVA 2,3 posto.

U Italiji su dionice UniCredita pale za 5,2 posto, Intese Sanpaolo za 4,4 posto, a Banco Popolare za 4,5 posto.

Rudarske dionice također su oslabjele, slijedeći u stopu današnja kretanja na tržištima, nakon što je kineska središnja banka podigla ključnu kamatnu stopu treći put ove godine, čime je odlučno pokazala da je njezin glavni prioritet obuzdavanje inflacije, usprkos blagom usporavanju rasta.

Kina je ulagačima važna jer je najveći svjetski potrošač metala, a najnoviji potez mogao bi pogoditi njezinu potražnju.

Tržišta će pratiti i za danas najavljeni sastanak međunarodnih banaka i osiguravatelja na kojem bi se trebao razraditi plan o sudjelovanju privatnog sektora u paketu pomoći za Grčku.

U potrazi za novim smjernicama ulagači će posebnu pozornost posvetiti za kraj tjedna najavljenim ključnim podacima o zaposlenoti u SAD-u kako bi bolje procijenili je li gospodarsko usporavanje privremenog karaktera.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,1 posto, završivši trgovanje na 10.082 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙