FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka kriza spustila europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. lipnja 2011. (Hina/Reuters/AFP) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su pali, predvođeni dionicama banaka, nakon odgode odluke o isplati nove tranše kredita Grčkoj, zbog čega je porasla bojazan od širenja krize.

Londonski Ftse indeks oslabio je za 0,9 posto, na 5.663 boda, frankfurtski DAX, za 1,1 posto na 7.084 boda, a pariški CAC za 1,35 posto, spustivši se na 3.772 boda.

Najnovije vijesti na samom početku ovotjednog trgovanja odvratile su ulagače od ulaganja u rizičniju imovinu.

Odluka ministara financija eurozone od rano jutros o odgodi konačne odluke o isplati sljedeće tranše kredita Grčkoj u sklopu postojećeg paketa pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) posebno je snažno pogodila bankovne dionice.

Među najvećim gubitnicima bio je europski bankovni sektor, koji još od veljače bilježi pad vrijednosti dionica, budući da su ministri financija eurozone poručili Grčkoj da je preduvjet za isplatu nove tranše usvajanje novih strogih mjera štednje. Prosječan pad vrijednosti dionica u tom sektoru iznosio je 1,5 posto, pri čemu su dionice banaka iz rubnog dijela eurozone u prosjeku na vrijednosti izgubile 2,8 posto.

"Bankovni sektor našao se na snažnom udaru najnovijih vijesti", tumači glavni tržišni strateg u IG Indexu David Jones.

Od britanskih banaka, Royal Bank of Scotland zabilježio je pad cijena dionica od 3,05 posto, dok su dionice konkurenata Barclays i Lloyds Banking Groupa bile na gubitku 2,31 i 2,81 posto. U Francuskoj su dionice BNP Paribasa pale 2,09 posto a Societe Generalea za 2,2 posto, a dionice njemačkih banaka Commerzbanka pojeftinile su za 1,99 posto a Deutsche Banka, za 1,41 posto.

Dodatne pritiske na dionice izazvalo je i upozorenje međunarodne agencije za izdavanje kreditnog rejtinga Moody's o mogućem snižavanju rejtinga Italiji zbog većih troškova zaduživanja uslijed grčke krize, ojačavši strahove od širenja problema iz rubnih dijelova eurozone.

Većim pritiscima bila su stoga izložene talijanske banke, na čelu s Banca Popolare di Milano, čije su dionice oslabjele za 6,5 posto, te Banca Monte dei Paschi di Siena, s padom cijena dionica od 4,9 posto, za koji je dijelom zaslužan i prvi dan prodaje novog izdanja prava (na dionice).

U Milanu su još oslabjele dionice banke Intese SanPaolo, za 2,42 posto, te UniCreditove, za 2,36 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je svega 0,03 posto, na 9.354 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙