FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se dobro raspoloženje, u fokusu Bruxelles

Autor: scvi
ZAGREB, 10. lipnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje dobro raspoloženje jer se iz Bruxellesa čekaju vijesti u vezi završetka pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom i jer je na Wall Streetu prekinut šestodnevni pad cijena dionica.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje rast Crobexa, a 2 stagnaciju.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,37 posto, na 2.268 bodova, a Crobex10 za 0,28 posto, na 1.241 bod. Oba indeksa ostvarila su dobitke treći dan zaredom.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 36 milijuna kuna, što je otprilike 16 milijuna više nego prethodnoga dana.

Porast indeksa jučer je bio potpomognut rastom dionica građevinskog sektora, pri čemu je dionica Dalekovoda ojačala gotovo 5, a IGH 6 posto.

Među dobitnike dana uvrstila se dionica Petrokemije koja je, uz solidan promet od 2,5 milijuna kuna, poskupjela 7,2 posto.

Najveći promet ostvaren je dionicom Podravke, više od 6 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena oslabila 0,46 posto, na 323,5 kuna.

„Danas se očekuje objava završetka pristupnih pregovora s Europskom unijom, što bi moglo dati pozitivan poticaj domaćem tržištu. S druge strane, najvažnija svjetska tržišta dionica jučer su zabilježila oporavak, tako da bi i to moglo pozitivno utjecati na raspoloženje domaćih investitora“, ističe Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Europska komisija danas će dostaviti Vijeću EU-a nacrte pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, čime završava svoj dio posla i prepušta zemljama članicama da donesu konačnu odluku o zatvaranju tih poglavlja i zaključenju pregovora.

Tim povodom povjerenik za proširenje Štefan Fuele danas će održati konferenciju za novinare.

U Vijeću EU-a već se priprema deklaracija o završetku pregovora s Hrvatskom, koju bi trebali prihvatiti čelnici EU-a na samitu 23. i 24. lipnja, što bi predstavljalo političku odluku o zaključenju pregovora.

A nakon šest dana neprestanog poniranja, na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle. Prvi rast indeksa u lipnju ponajviše se zahvaljuje podatku o rekordnom robnom izvozu SAD-a u travnju, što je ponešto ublažilo strahovanja od slabljenja gospodarstva.

Ipak, na većini europskih i azijskih burzi cijene su dionica jutros pale jer jučerašnji rast Wall Streeta, nakon šest dana poniranja, nije impresionirao ulagače, a plaše se i povećanja kamata.

„Američka tržišta donekle su umirile ankete u kojima ekonomisti predviđaju u drugoj polovini godine rast američkog gospodarstva po stopi od 3,2 posto, te ocjene da je niz lošijih od očekivanja pokazatelja u posljednje vrijeme tek privremenog karaktera. Zasad više nema naznaka loših vijesti“, navodi Bešević Vlajo.

Najnoviji podatak iz Kine - manji od očekivanja vanjskotrgovinski višak - ukazuje da je konačno počela rasti potražnja u tom drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

„Kineska domaća potražnja konačno je počela rasti, a i Međunarodni monetarni fond je procijenio da bi kinesko gospodarstvo moglo rasti ove godine po održivoj stopi od 9,5 posto. Uz najavu iz Feda da neće podizati kamatne stope u SAD-u prije drugog tromjesečja 2012. godine, moguće je da se tržišta dionica u svijetu stabiliziraju nakon oštrih gubitaka, pogotovo kako ulazimo u ljeto, kada obično obujam trgovanja zbog godišnjih odmora splasne“, zaključuje Bešević.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙