FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio nakon snižavanja rejtinga Portugalu

Autor: mpuk
LONDON, 6. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Euro je u srijedu oslabio prema dolaru i švicarskom franku na međunarordnim tržištima valuta nakon što je agencija Moody's snizila rejting Portugalu na bezvrijedan status i upozorila da bi ta članica eurozone mogla zatrebati dodatnu pomoć.

Euro je tako do podneva oslabio na 1,4359 dolara. Bio je na gubitku i prema švicarskom franku, spustivši se na 1,2113 franaka.

Dolar je pak izgubio na vrijednosti prema jenu, te se njime trgovalo po 80,97 jena.

Moody's je snizio rejting Portugalu za četiri razine, s 'Baa1' na 'Ba2', upozorivši i na moguće daljnje sniženje s obzirom na veće izglede da će zemlji ustrebati novi paket pomoći.

"Europska jedinstvena valuta oslabila je nakon što je Moody's objavio da je snizio rejting Portugala za četiri razine, na bezvrijedan status 'Ba2', uvrštavajući ga istodobno na razmatranje radi mogućeg dodatnog sniženja, uz obrazloženje da će po njihovom mišljenju zemlja trebati novi paket pomoći", rekao je analitičar tvrtke CMC Markets Michael Hewson.

"S obzirom na taj potez agencije, današnji sastanak međunarodnih banaka u Parizu sada će imati još veću važnost, budući da su zabrinutosti u vezi s restrukturiranjem dosad bile ograničene na Grčku."

Predstavnici vodećih svjetskih banaka sastali su se u Parizu kako bi raspravili o modusima sudjelovanja u novom paketu pomoći za prezaduženu Grčku.

Pozornost tržišta usmjerena je i na redovni sastanak vijeća Europske središnje banke (ECB) za monetarnu politiku u četvrtak, na čijem će dnevnom redu biti i odluka o razini ključnih kamatnih stopa u eurozoni. Očekuje se da će ih ECB podići za četvrtinu postotnog boda, na 1,5 posto, kako bi obuzdala inflaciju.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙