FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru, ulagači na pojačanom oprezu

Autor: vmom
LONDON, 5. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Euro je oslabio u utorak prema dolaru na međunarodnim tržištima zbog većeg opreza ulagača, budući da su u prvi plan ponovno izbile zabrinutosti u vezi grčke dužničke krize, a jedinstvenoj valuti nisu išli na ruku ni najnoviji podaci iz eurozone.

Euro je u takvom ozračju prema dolaru oslabio oko 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,4474 dolara. Oslabio je i prema švicarskom franku, na 1,2222 franka.

Dolar je bio na dobitku i prema jenu, za gotovo 0,4 posto, te je stajao 81,11 jena.

Osim grčke dužničke krize, kao razlog pojačanog zazora ulagača od rizične imovine analitičari navode i vjerojatnost opetovanog podizanja ključne kamatne stope u Kini.

"Nakon jučerašnjeg mirnog dana zbog američkog praznika Dana neovisnosti, ulagači su se vratili na tržišta i odlučili držati se podalje od rizične imovine," kazala je Kathleen Brooks, direktorica istraživanja u Forex.comu.

"To bi mogla biti zakašnjela reakcija na jučerašnju vijest da agencija za rejtinge Standard & Poor's smatra da bi postojeći plan koji dogovaraju vlasti u eurozoni i banke o dobrovoljnom reprogramiranju grčkih obveznica predstavljao svojevrstan bankrot te zemlje".

Strahuje se da bi grčki bankrot izazvao domino efekt širom eurozone pa i u cijelom globalnom financijskom sustavu.

Euru nisu na ruku išli ni najnoviji gospodarski pokazatelji iz eurozone, poglavito onaj londonske istraživačke tvrtke Markit, čiji je konačni indeks menadžera nabave (PMI) za lipanj pokazao najslabiji rast aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru u posljednjih 20 mjeseci.

Slabi su i preliminarni podaci europskog ureda za statistiku Eurostata, koji su pokazali pad prometa u maloprodaji eurozone u svibnju za 1,1 posto u odnosu na mjesec ranije.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙