FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na novoj rekordno niskoj razini prema franku

Autor: vmom
LONDON, 16. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima pao na novu rekordno nisku razinu prema švicarskom franku, a oslabio je i prema drugim značajnijim svjetskim valutama, jer su se ulagači okrenuli sigurnim utočištima zbog zabrinutosti da grčka dužnička kriza izmiče kontroli.

Euro se tako spustio na novu rekordno nisku razinu od 1,1957 švicarskih franaka.

Oslabio je i 0,6 posto prema dolaru, na 1,4073 dolara, najnižu razinu u posljednja tri tjedna.

Prodaje eura ojačale su nakon što je cijena zaduživanja slabijih zemalja-članica u rubnom dijelu eurozone oštro porasla, zbog čega su razlike u odnosu na referentne njemačke državne obveznice dosegnule rekordno visoke razine od uvođenja eura.

Nasilni prosvjedi u Ateni protiv vladinih mjera štednje ukazali su na političke prepreke na putu postizanja dogovora o novom paketu pomoći za Grčku, pri čemu je grčki premijer Georgij Papandreu bio primoran na promjene u kabinetu kako bi spasio svoju vladu nakon ostavke zakonodavaca vladajuće stranke.

Za negativno ozračje prema euru zaslužne su i izjave direktora upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Nouta Wellinka, koji je za jedan nizozemski list izjavio da bi vrijednost Europskog fonda za financijsku stabilnost trebala biti udvostručena, pa su ojačale spekulacije da bi se zemlje eurozone mogle suočiti s većim teretom kako bi se pomoglo Grčkoj.

"Grčku su zahvatila politička previranja i čini se da tamošnja vlada nije previše stabilna. Raste rizik da Grčka možda neće dobiti drugi paket pomoći, što stvara pritiske na euro", tumači Lutz Karpowitz, valutni strateg u Commerzbanku u Frankfurtu.

Švicarski franak, sigurno utočište ulagača u nesigurnim vremenima, nije previše reagirao na očitovanje zabrinutosti Švicarske središnje banke zbog njegova jačanja, budući da nije signalizirala poteze kojima bi se obuzdao taj trend.

Pad eura pružio je pak podršku jačanju dolara prema košarici svjetskih valuta, pri čemu je dolarov indeks uvećan za 0,3 posto, na 75,832 boda.

Jen je također bio na dobitku prema drugim značajnijim valutama budući da je i on sigurno utočište prema mišljenju ulagača. Tako je dolar prema jenu oslabio za 0,4 posto, na 80,70 jena.

Euro, britanska funta, te australski i novozelandski dolar redom su oslabjeli prema jenu čak jedan posto na dnevnoj razini.

Među ulagačima vlada pojačana neizvjesnost oko toga hoće li u skorije vrijeme biti postignut dogovor o paketu pomoći za Grčku, kojoj poako ponestaje novca. Izvori iz EU-a i banaka za Reuters su izjavili da Njemačka zagovara pomicanje krajnjeg roka za dogovor o drugom paketu pomoći za Grčku na rujan, što naglašava teškoće u postizanju konsenzusa.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙