FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Kućanstva koja godišnje troše manje od 3.000 kilovatsati (kWh) električne energije i u protekle su tri godine spadali u tzv. subvencionirane kupce, od početka srpnja su ostali bez te subvencije, što će praktično za njih značiti veće izdatke za struju, mjesečno u prosjeku za sedam do 11 kuna, proizlazi iz obavijesti koju je danas Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavio na svojim internet stranicama. "Dana 30. lipnja 2011. istekao je rok primjene Odluke Vlade RH o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena električne energije temeljem koje su subvencionirani kupci električne energije kategorije kućanstvo s godišnjom potrošnjom manjom od 3.000 kWh", stoji u HEP-ovoj obavijesti kupcima s godišnjom potrošnjom manjom od 3.000 kWh. Od 1. srpnja 2011. svi kupci u sustavu javne usluge opskrbe električnom energijom plaćaju električnu energiju po cijenama utvrđenim tarifnim sustavom za proizvodnju, prijenos, distribuciju i opskrbu električnom energijom, objavljenim na internetskim stranicama HEP Operatora distribucijskog sustava d.o.o., ističu iz HEP-a. Po podacima HEP-a, u kategoriji kućanstva u Hrvatskoj je oko 2,1 milijun mjernih mjesta, a subvencija se do sada ostvarivala na oko 1,6 milijuna mjernijih mjesta.

ZAGREB - Prijedlog novog kaznenog zakona ne tretira poduzetnike kao potencijalne kriminalce, već se njime želi poslati poruka da društvo više neće tolerirati namjernu neisplatu plaća, istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na današnjem susretu s poduzetnicima. Nema bojazni da poslodavci idu u zatvor ako nisu uspjeli isplatiti plaće zbog objektivnih razloga, izjavio je Bošnjaković na radnom ručku s predstavnicima Hrvatske udruge poduzetnika (HUP). No, ako je neki poslodavac mogao isplatiti plaće, ali to nije učinio radi vlastitog luksuza, primjerice kupovine novog auta i slično, to treba sankcionirati, kaže Bošnjaković. Odbacio je optužbe poslodavaca da se takvim zakonskim prijedlogom podilazi sindikatima i skupljaju politički bodovi, najavivši kako će se o tom problemu još dosta raspravljati na Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) i Hrvatskom saboru. Poslodavci pak smatraju da i postojeći zakoni otvaraju dovoljno mogućnosti za kažnjavanje poslodavaca koji ne plaćaju svoje radnike. Postoje prisilne naplate, ovrhe i stečajevi, a trpanje u zatvor je apsolutno neprihvatljivo i ne postoji nigdje u Europskoj uniji, ističe predsjednik HUP-a Ivan Ergović.

SPLIT - Ministar turizma Damir Bajs izjavio je danas kako se očekuje da će Hrvatska, nakon niza godina, po prvi put u glavnu turističku sezonu ući s pozitivnim rezultatima iz predsezone te da su za takav ishod ključna prva dva tjedna u srpnju ove godine. Ranijih smo godina imali slabiju popunjenost kapaciteta u prva dva tjedna srpnja te smo uložili napore da to ove godine popravimo, istaknuo je Bajs sudjelujući u Splitu na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji 6. projekta ADRIAN - izbora najboljeg obiteljskog i malog hotela. Ministar je rekao kako je prošli, prvi vikend u srpnju, koji je prijelazni između predsezone i glavne sezone, pokazao da turisti na Jadran dolaze dominantno cestovnim prometom te da je povećan broj dolazaka domaćih turista u odnosu na ranije godine. Naglasio kako u strukturi gostiju u ovogodišnjoj sezoni možemo očekivati pozitivne rezultate sa njemačkog, austrijskog, slovenskog, slovačkog i češkog tržišta, te dobre rezultate sa ruskog tržiša, ali i negativne rezultate sa talijanskog i japanskog tržišta.

KNEŽEVO - Cijenu pšenice formiraju svjetske burze, točnije američka i francuska burza Matif, no treba sjesti i dogovoriti se te dati seljacima poštenu cijenu, istaknuo je vlasnik Agrokora Ivica Todorić na obilježavanju žetve pšenice u Belju na kojem su bili prisutni i predstavnici nekih seljačkih udruga. Todorić nije želio otkriti koliku će Agrokor ponuditi cijenu za pšenicu, napominjući kako bi se za nekih desetak dana moglo izaći sa cijenom. Agrokor će ove godine imati 45 tisuća tona pšenice, a 50 tisuća tona planira otkupiti za vlastite potrebe, kazao je. Todorić je rekao i kako očekuje da će Grupa Agrokor ove godine rasti osam posto, a ako bude dobra turistička sezona taj će rast biti i deset posto. Nije želio komentirati povezivanje Konzuma i slovenskog Mercatora. No znakovito je rekao kako će iz Agrokora u narednih šest mjeseci do godine dana biti pozitivnih vijesti ne želeći precizirati o čemu je riječ. Ponovio je kako su imali osigurana sredstva od dvije milijarde eura za paket koji je prodavala Pivovarna Laško i da je pretpostavka da bi opet osigurali ta sredstva ako bi se pojavilo nešto interesantno za kupiti u primjerice Turskoj, Belgiji ili Italiji.

ZAGREB - Dokapitalizacijom su u vlasničku strukturu Tesla štedne banke d.d. ušli i Fond za razvoj Republike Srbije te nekoliko hrvatskih tvrtki, a nova dokapitalizacija te banke uslijedit će na jesen, najavljeno je nakon današnje skupštine Tesla štedne banke kojoj su bili nazočni i predstavnici novih dioničara. Tesla štedna banka, sa sjedištem u Zagrebu, nastala je iz A štedne banke malog poduzetništva, a sredinom svibnja ove godine Savjet Hrvatske narodne banke dao je suglasnost Fondu za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine da mu se odobri stjecanje više od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu te banke koje će biti realizirano kupoprodajom dijela dionica, te dokapitalizacijom. Kako je istaknuto nakon današnje skupštine, nakon najnovije dokapitalizacije temeljni kapital Tesla štedne banke iznosi 32 milijuna kuna, od čega Fond za razvoj AP Vojvodine i Fond za razvoj Republike Srbije sudjeluju sa po 11 milijuna kuna, Zvjezda Tvornica ulja (iz sastava Agrokora) sa 4 milijuna kuna, Končar sa 3,5 milijuna kuna, Šećerana Županja sa dva milijuna kuna. Osnovna funkcija Tesla banke je stvaranje održivih ekonomskih uvjeta za povratak, ostanak i opstanak Srba u Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić dodajući kako je cilj i poticanje suradnje dviju zemalja i povezivanje tvrtki iz Hrvatske i Srbije.

ZAGREB - Na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) proteklog je, prvog srpanjskog vikenda, zabilježeno ukupno 397.946 vozila te je naplaćeno 17,97 milijuna kuna cestarine (bez PDV-a), doznaje se u HAC-u. Usporedni HAC-ovi podaci za prošlu godinu pokazuju kako je vozila na HAC-ovim autocestama proteklog vikenda (1. do 3. srpnja) bilo 3,13 posto više nego u istom vikendu prošle godine, dok je naplaćeni iznos cestarine veći za 6,5 posto. Koncesionar Autocesta Rijeka-Zagreb na istoimenoj je autocesti tijekom vikenda zabilježio ukupno 167.594 vozila, što je blagih 0,4 posto manje nego u istom vikendu prošle godine. Pad broja vozila, za 5,6 posto, taj je koncesionar zabilježio proteklog vikenda i na naplatnoj postaji Krk (na mostu) s 30.045 vozila, dok je na naplatnoj postaji Rupa vozila bilo 2,5 posto više ili 49.420.

ZAGREB - Trgovinski tjedan na Zagrebačkoj burzi počeo je danas s padom vrijednosti burzovnih indeksa, Crobexa za 0,27 posto na 2.230,68 bodova i Crobexa10 za 0,12 posto na 1.208,68 bodova, dok je redovni promet iznosio 26,6 milijuna kuna. Četiri su dionice imale promete veće od milijun kuna. Najveći današnji promet, od 2,9 milijuna kuna, ostvarila je dionica HT-a uz nepromijenjenu cijenu od 257 kuna. S prometom od 2,4 milijuna kuna slijedi dionica Đuro Đaković Holdinga čija je cijena porasla 6,38 posto, na 68,99 kuna. Time je nastavljen rast cijene te dionice od prošloga tjedna, nakon što je tvrtka izvijestila o novim poslovnim ugovorima s Janafom i HŽ-om. S Janafom je ta tvrtka u subotu potpisala ugovor, vrijedan ukupno 218 milijuna kuna, o izgradnji triju novih spremnika za naftu na terminalu Omišalj. Za 2,2 milijuna kuna protrgovano je dionica Zagrebačke banke kojoj je cijena porasla za blagih 0,04 posto, na zadnjih 290 kuna. Još je samo povlaštena dionica Adris Grupe dana ostvarila promet iznad milijun kuna i to 1,5 milijuna, uz porast cijene od 0,20 posto, na 260 kuna

ZAGREB - Na Tržištu novca ukupno prijavljena potražnja danas je iznosila 45,5 milijuna kuna, dok je ponuda bila 275,5 milijuna kuna. Najviše je, 22,5 milijuna kuna, plasirano putem prekonočnih pozajmica, dok je kamatna stopa tek lagano korigirana s 0,2 na 0,21 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 25,5 milijuna kuna, a pritom je 20 milijuna kuna potražnje ostalo nepodmireno zbog kreditnih ograničenja sudionika. Prosječna kamatna lagano je smanjena s 0,57 na 0,54 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙