FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: jačanje američke industrije oduševilo ulagače

Autor: neba
NEW YORK, 2. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Neočekivano dobri podaci o industrijskoj aktivnosti u SAD-u potaknuli su u petak na Wall Streetu snažan rast cijena dionica, već peti dan zaredom, pa su vodeći indeksi zabilježili najveći tjedni skok u dvije godine.

Dow Jones indeks ojačao je jučer 168 bodova, ili 1,36 posto, na 12.582 boda, dok je S&P 500 skočio 1,44 posto, na 1.339 bodova, a Nasdaq indeks 1,53 posto, na 2.816 bodova.

Nakon niza slabih makroekonomskih izvješća posljednjih tjedana, ulagače su jučer oduševili podaci koji ukazuju na snagu američke industrije.

Institut za menadžere nabave (ISM) izvijestio je da je u lipnju njegov indeks industrijske aktivnosti porastao s 53,5 na 55,3 boda, dok su analitičari očekivali pad na 51,8 bodova.

To je prvi rast ISM indeksa u posljednja četiri mjeseca, što je podržalo teze da je usporavanja rasta američkog gospodarstva samo privremeno, zbog narušavanja nabavnog lanca nakon katastrofalnog potresa u Japanu, visokih cijena nafte i slabosti tržišta rada.

Zahvaljujući nadi ulagača da će se rast američkog BDP-a u drugom dijelu godine ubrzati, jučer je na vrijednosti dobilo svih 30 dionica sadržanih u Dow Jones indeksu, a odnos između dionica koje su poskupile i onih koje su pojeftinile iznosio je na NYSE 5 naprema 1.

Rastom od 2 posto predvodio je sektor proizvođača roba za široku potrošnju, a znatno su porasle i cijene dionica automobilskih kompanija, nakon što su Ford i General Motors izvijestili da im je prodaja u lipnju skočila više od 10 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Cijena dionice Forda porasla je 1,7, a GM-a 0,7 posto.

„Podaci o ISM indeksu su sjajni, no industrija je manji segment američkog gospodarstva, pa to ne znači puno za BDP. Bit će važniji podaci o ISM indeksu uslužne aktivnosti idućega tjedna“, kaže John Norris, direktor u Oakworth Capital banci.

Upozorava i na to da je obujam trgovanja bio mršav. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile samo 6,2 milijarde dionica, dok dnevni prosjek u dosadašnjem dijelu godine iznosi 7,55 milijardi.

„Bez sumnje, ovaj snažan skok cijena zahvaljuje se i niskom obujmu. Pozitivna kretanja uvijek su dobrodošla, no ovi snažni dobici djelomice bi se mogli pokazati iluzornima“, kaže Norris.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks porastao je 5,4 posto, dok je S&P 500 skočio 5,6, a Nasdaq indeks 6,2 posto. To je njihov najveći tjedni skok od srpnja 2009. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,74 posto, na 5.989 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,59 posto, na 7.419 bodova, a pariški CAC 0,63 posto, na 4.007 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙