FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 1. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti u 15,30 sati:

ZAGREB - Idući tjedan održat će se razgovori s koalicijskim partnerima o datumu izbora, najavila je danas predsjednica Vlade Jadranka Kosor na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila internetske stranice s dokumentima iz upravo završenih pregovora s Europskom unijom. Kosor je bila najavila da će datum izbora reći pošto pregovori s EU-om budu završeni, a u četvrtak navečer zatvorena su i posljednja četiri pregovaračka poglavlja. Objasnila je da je to obećanje dala kad se vjerovalo da će pregovori biti završeni do 24. lipnja. Budući da su pregovori završeni nešto poslije, 30. lipnja, "mi ćemo sljedeći tjedan razgovarati o datumu izbora", rekla je i zahvalila partnerima u vladi i vladajućoj koaliciji koji su bili uz nju u "teškim trenucima" i bez čije bi potpore "teško izdržala". "Razgovarat ćemo o tome što je najbolje, kao i dosad, za Hrvatsku", poručila je premijerka Kosor dodavši da završetak pregovora ne bi bio moguć da ih je vodila tehnička vlada i da su "do posljednjeg dana donosili teške, političke odluke".

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uručio je danas odlikovanja u prigodi Dana državnosti 20 branitelja, umjetnika, znanstvenika, humanitarnih djelatnika i građana, a Poveljom Republike Hrvatske odlikovao je dječji list "Radost" izdavačke kuće "Naša djeca" i Osnovnu školu Vladimira Nazora iz Postira. Tom prigodom predsjednik Josipović rekao je da mu je zadovoljstvo dodijeliti im odlikovanja u povodu Dana državnosti za njihov rad na polju znanosti, kulture, umjetnosti, obrazovanja, humanitarnog djelovanja i promicanja ljudskih prava kada, nakon završetka pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, naša zemlja ulazi u novu fazu svoje povijesti. "Danas je Hrvatska zemlja za koju možemo reći da je europska, a točno za dvije godine Hrvatska će u punom smislu biti europska i način borbe koji vi vodite je onaj koji će nam trebati u novoj bitki, da Hrvatska u dogledno vrijeme postane prosječna europska država po standardu, ulaganju u znanost, kulturu i obrazovanje, po primanjima građana i visini mirovina", naglasio je, uz ostalo, Josipović.

ZAGREB - U povodu 20. obljetnice samostalnosti hrvatske države danas je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) održana svečana sjednica na kojoj su se okupili najistaknutiji predstavnici političkog, znanstvenog, kulturnog i javnog života, među kojima i predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor. Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić rekao je da je Akademija bila aktivno uključena u stvaranje i izgradnju hrvatske države, mnogi su njezini članovi u proteklih dvadeset godina i neposredno sudjelovali u tijelima vlasti, a posebno je bila istaknuta uloga HAZU-a u postupku pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Na sjednici je istaknut značaj i povijesna vrijednost 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o uspostavi samostalne i suverene Republike Hrvatske. Taj dan jedan je od najvažnijih datuma novije hrvatske povijesti, rekao je Žarko Domljan koji je prije 20 godina bio predsjednik Sabora. Akademik Davorin Rudolf, ondašnji ministar vanjskih poslova, govorio je o međunarodnim okolnostima u kojima je nastajala hrvatska država. "Održali smo se jer se u onim slavnim, teškim i dramatičnim vremenima, homogena, patriotska, autentična Hrvatska na referendumu 19. svibnja 1991. s 94 posto glasova svojih građana opredijelila za neovisnu državu Hrvatsku", rekao je Rudolf. Govoreći o povijesnim vrijednostima konstitutivnih akata donesenih 25. lipnja 1991., akademik Nikša Stančić istaknuo je činjenicu da je tadašnja odluka o proglašenju RH suverenom i samostalnom državom odluka kakvu do tada u povijesti nije donio ni jedan Hrvatski sabor jer nije spomenuo uključivanje Hrvatske u sklop neke šire državne tvorevine.

ZAGREB - Komentirajući protekle dvije godine mandata predsjednice vlade Jadranke Kosor nakon svečane sjednice HAZU-a u povodu 20. obljetnice neovisnosti Hrvatske, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić ocijenio je taj mandat uspješnim, posebno istaknuvši završetak pregovora s EU. Ova vlada je imala hrabrosti donijeti neke nepopularne odluke koje su našle svoje opravdanje u suvremenosti i budućnosti, rekao je Bebić. Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks smatra dvije godine mandata premijerke "punim pogotkom", jer je "opravdala sva očekivanja koja je kao predsjednca vlade trebala ispuniti". Hrvatska je praktički ušla u Europsku uniju, a Kosor je kao politički lider najzaslužnija za zatvaranje deblokade i završetak pregovora, ocijenio je Šeks, istaknuvši njezine zasluge u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te u otvaranju vrata gospodarskom oporavku. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je podsjetio da je Kosor preuzela mandat od Ive Sanadera u vrijeme teške gospodarske krize. Tu nažalost nije napravila ništa, no pregovori s EU su joj išli nešto bolje, ocijenio je Milanović.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko danas je rekao da je Hrvatska u posljednje dvije godine doživjela značajne promjene, od kadrovskih do prilagodbe legislative EU, no najznačajnijom tijekom tog razdoblja smatra borbu protiv korupcije. "U svakom slučaju to nisu beznačajne niti male kadrovske promjene, ali stavio bih akcent na iskrenu, autentičnu i oštru borbu protiv korupcije koja je kulminirala u zadnje dvije godine", izjavio je Karamarko novinarima ispred Banskih dvora.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je HDSSB-ovu zastupniku Ivanu Drmiću ponovno skinuo imunitet, ovaj put zbog sumnje da je počinio i treće kazneno djelo za koje ga tereti USKOK - poticanje na protuzakonito posredovanje. Sabor je izmijenio Zakon o kaznenom postupku (ZKP), po kojemu će se okrivljeniku ubuduće u prethodnom postupku omogućiti uvid u spis te će on moći imati branitelja i u žalbenom postupku. U skladu s europskom praksom jača se položaj osumnjičenika koji ima pravo prije podizanja optužnice predložiti državnom odvjetniku da bude ispitan. Izmijenjenim ZKP-om predviđa se i osnivanje Visokog kaznenog suda, koji bi počeo s radom 1. siječnja 2015., a odlučivao bi u drugom stupnju o žalbama protiv presuda općinskih i županijskih sudova. Izmijenjeni ZKP na snagu će stupiti 1. rujna, osim odredaba koje se odnose na Visoki kazneni sud i koje će stupiti na snagu početkom 2015. Sabor je dnevni red sjednice dopunio s 15 novih točaka, među kojima i trima zakonima iz područja visokog obrazovanja, te zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u srijedu, raspravom o izmjenama Ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava RH.

ZAGREB - Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove danas je donio rješenje po kojemu će bivši premijer Ivo Sanader od 1. lipnja ove godine primati plaću kao nezavisni saborski zastupnik, iako se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Austriji gdje čeka izručenje Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnji u korupciju. Sanader će, kako se neslužbeno doznaje, primati plaću od nešto više od 16 tisuća kuna. Donošenju rješenja prethodila je polusatna rasprava, u kojoj su svi članovi Odbora bili suglasni da Sanader prema zakonu ima pravo na zastupničku plaću iako je lišen slobode.

ZAGREB - Saborski zastupnici SDP-a Josip Leko i Arsen Bauk ocijenili su danas kako nerazmjer između broja stanovnika i broja birača u pitanje dovodi poštenost izbora, a za što odgovornom drže vladu koja je zaustavila donošenje novih zakonskih rješenja u pogledu boravišta i prebivališta. Leko je na konferenciji za novinare u Saboru ukazao na "apsurdnost i ozbiljan deficit pretpostavki za poštene parlamentarne izbore", podsjetivši kako je vlada lani u veljači poslala u proceduru zakon o prebivalištu i boravištu, ali ga odmah potom i povukla. Napomenuo je kako je posljednji popis stanovništva utvrdio da Hrvatska ima više birača nego stanovnika i to u osam županija i u značajnom broju općina i gradova. "To otvara mogućnost za manipulacije na parlamentarnim izborima. Naime, višak od 400.000 birača u odnosu na broj stanovnika u Hrvatskoj može jednim potezom omogućiti da useljenik postane birač, i time bitno utječe na ishod parlamentarnih izbora", upozorio je Leko.

ZAGREB - Građanska inicijativa "Srđ je naš" iz Dubrovnika ovogodišnji je dobitnik nagrade "Gong za građanski aktivizam i razvoj demokracije" koju joj je udruga GONG dodijelila zbog rada na zaštiti prostora Srđa od "divlje apartmanizacije pod izlikom gradnje golf igrališta". Na današnjoj svečanosti u zagrebačkom Novinarskom domu inicijativi "Srđ je naš" uručena je nagrada koja se sastoji od povelje, skulpture u obliku gonga i novčanog iznosa od 10 tisuća kuna. Nagradu je u ime inicijative primio njezin predstavnik Ivo Lučić rekavši da je to za njih veliko priznanje jer se na nacionalnoj razini prepoznalo da rade za opće dobro, a ujedno je i poticaj drugim udrugama koje se bore za prava građana u svojoj lokalnoj sredini.

ZAGREB - Više od polovice hrvatskih maturanata iskazuje homofobna stajališta, a više od trećine visoku razinu isključivog nacionalizma, zaključak je danas predstavljene publikacije udruge GONG "Odgaja li škola dobre građane" u kojoj su ujedinjeni rezultati istraživanja o političkoj pismenosti i stajalištima mladih u Hrvatskoj te su dani komentari i preporuke za podizanje razine političke pismenosti. Studija "Odgaja li škola dobre građane" predstavlja istraživanje GONG-a provedeno prošle godine među 999 maturanata u 43 srednje škole i pokazuje da svaki četvrti maturant pokazuje stajališta "nepoželjna za demokraciju". Da bi homoseksualnim osobama trebalo zabraniti javno nastupanje jer one tako "loše utječu na odgoj mladih" slaže se 28,3 posto maturanata, a potpuno se s tom tvrdnjom slaže njih 35,9 posto, pokazalo je istraživanje u kojem je 47 posto mladih homoseksualnost ocijenilo nekom vrstom bolesti.

ŠIBENIK - Dio policijskih snaga, vojske i pripadnika gorske službe spašavanja poslijepodne su se prebacili na područje akumulacijskog jezera u Svetom Roku u Lici pored kojega je, kako je pokazalo vještačenje tahografa, osumnjičeni za otmicu Antonije Bilić, Dragan Paravinja prošao na dan njezinog nestanka, 7. lipnja, doznaje se u šibensko-kninskoj policiji. Još traje pretraga korita rijeke Krke, od hidrocentrale Miljacka prema Roškome slapu, te akumulacijskog jezera Štikada pored Gračaca, a pretražuje se i dionica ceste od Prezida do Gračaca kojom je na dan Antonijinog nestanka kamionom prošao Paravinja.

PULA - Joško Joras kosilicom je napao 54-godišnjaka iz Ljubešćice, radnika koji je uređivao zemljište nedaleko od obližnjeg casina i hotela, uz put pokraj Jorasove kuće u Mlinima, mjestu uz hrvatsko-slovensku granicu u Plovaniji. O tom se izgredu danas priopćenjem za javnost oglasila i istarska policija, koja nije otkrila identitet sudionika tog izgreda, ali će, kako se navodi, protiv 61-godišnjega slovenskog državljanina podnijeti optužni prijedlog zbog drskog ponašanja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

PULA - Protiv jednog mladića iz Rijeke koji je za proricanje budućnosti jednoj Puljanki uzeo oko 150 tisuća kuna policija je podnijela kaznenu prijavu. Puljanka je u prosincu 2009., kad je i prijavila slučaj, s mladićem stupila u kontakt preko oglasa koji je pronašla u jednom astrološkom časopisu u kojemu je naveo da proriče budućnost. Žena je s njim razgovarala više puta, a za svaki razgovor slala mu je između dvije i tri tisuće eura. Iznos koji je mladić tražio za proricanje budućnosti, međutim, s vremenom se počeo povećavati. Ako ne bude platila traženu svotu, prijetio joj je da će baciti uroke na njezinu obitelj, zbog čega mu je i dalje slala novac.

ĐAKOVO - Biseri hrvatske baštine – godišnji proljetni ophod kraljica ili ljelja iz Gorjana i medičarski obrt s područja Slavonije naziv je etnološke izložbe otvorene danas u sklopu 45. đakovačkih vezova u Muzeju Đakovštine u Đakovu. Izložba je to nematerijalnih kulturnih dobara upisanih na reprezentativnu listu UNESCO-a s područja Osječko-baranjske županije, a to su ljelje iz Gorjana pokraj Đakova i medičari s područja Slavonije. Izložba obuhvaća narodno ruho ljelja, mnoge fotografije te gorjanske atrakcije s nastupa. Na njoj su i licitarski proizvodi što se tradicionalno izrađuju u obliku srca, konjića, lutaka… Izrada licitara dočarana je na izložbi fotografijama.

PULA - Zemlja prijatelj ovogodišnjeg 58. Festivala igranog filma u Puli bit će Italija, a u okviru tog programa premijerno će biti prikazano pet zapaženih novih talijanskih filmova, izvijestili su danas iz Pula film festivala. Program "Italija – zemlja prijatelj" počinje 7. srpnja u pulskom kinu Valli filmom "Imamo papu!" ("Habemus Papam") Nannija Morettija, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙