FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street ojačao četvrti dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 1. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica porasle četvrti dan zaredom jer je grčki parlament prihvatio i drugi ključni zakon u vezi proračunske štednje, a ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo podaci iz američkog gospodarstva.

Dow Jones indeks skočio je 1,25 posto, na 12.414 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,01 posto, na 1.320 bodova, a Nasdaq indeks 1,21 posto, na 2.773 boda.

U posljednja četiri dana S&P 500 indeks osvojio je 4,1 posto, što je njegov najveći četverodnevni skok još od rujna prošle godine.

Ulagače je jučer oraspoložio grčki parlament koji je prihvatio zakon o provedbi mjera štednje, vrijedan 28 milijardi eura u petogodišnjem razdoblju, čime su ispunjeni uvjeti međunarodnih zajmodavaca za isplatu nove tranše kredita, pa će Grčka početkom srpnja biti u stanju isplatiti dospjele dugove.

Grči dužnički problemi bili su najveća prepreka tržištu posljednjih mjeseci jer su se ulagači plašili da se kriza može proširiti i na druge članice eurozone te dovesti do financijske krize slične onoj iz 2008. godine.

Zbog toga je u lipnju S&P 500 indeks pao 1,8 posto, Dow Jones 1,3, a Nasdaq indeks 2,2 posto. U cijelom drugom tromjesečju Dow Jones porastao je, pak, 0,8 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks oslabili oko 0,3 posto.

Ulagače su jučer ohrabrili i podaci čikaškog Instituta za menadžere nabave o neočekivanom rastu industrijske aktivnosti i novih narudžbi na području srednjeg zapada, što je ublažilo strahovanja od prebrzog usporavanja američkog gospodarstva.

Zahvaljujući tome, jučer je industrijski sektor, s rastom od 1,7 posto, bio najveći dobitnik, a ojačale su i dionice u ostalih devet sektora S&P 500 indeksa.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,53 posto, na 5.945 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,13 posto, na 7.376 bodova, a pariški CAC 1,48 posto, na 3.982 boda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙