FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu Dow Jones i S&P indeks blago porasli

Autor: neba
NEW YORK, 17. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones S&P 500 porasli, što se ponajviše zahvaljuje dospijeću opcijskih ugovora, no ulagači su i dalje vrlo oprezni jer se plaše širenja dužničke krize u eurozoni.

Dow Jones indeks ojačao je 0,54 posto, na 11.961 bod, a S&P 500 0,18 posto, na 1.267 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,29 posto, na 2.623 boda.

Dospijeće čak četiri vrste terminskih i opcijskih ugovora izazvalo je jučer izuzetne oscilacije cijena dionica, pa se S&P 500 indeks kretao u rasponu od minus do plus 1 posto.

Porast indeksa ponešto se zahvaljuje i nekolicini boljih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka, nakon niza razočaravajućih gospodarskih izvješća posljednjih tjedana.

Jučer je objavljeno da je prošloga tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u pao nešto više nego što se procjenjivalo, na 414.000. No, kretanje te brojke iznad razine od 400.000 pokazuje da je rast zapošljavanja i dalje vrlo spor.

Izvješće o broju novih građevinskih dozvola i započetih gradnji kuća u svibnju također je bolje nego što se očekivalo. No, prema izvješću Feda, u lipnju je neočekivano pala industrijska aktivnost u središnjem dijelu SAD-a, što je još jedan pokazatelj slabljenja industrije.

Strahovanja od slabljenja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, a time i potražnje izazvala su pad cijena bakra i drugih sirovina, što je negativno utjecalo na dionice rudarskih kompanija.

Ipak, tržište je ponajviše pod pritiskom grčke dužničke krize, premda analitičari tvrde da bi izloženost američkih banaka u grčkim obveznicama mogla biti manja nego što se ulagači plaše.

„Grčka je trenutačno veliki problem za tržište i to će biti sve dok europski političari ne pronađu rješenje za tu članicu eurozone“, kaže Jonathan Corpina, direktor u tvrtki Meridian Equity Partners.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 0,76 posto, na 5.698 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,07 posto, na 7.110 bodova, a pariški CAC 0,38 posto, na 3.792 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙