FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene porasle, nakon šest dana poniranja

Autor: neba
NEW YORK, 10. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, nakon šest dana neprestanog poniranja, no mnogi analitičari sumnjaju da šačica dobrih vijesti može dovesti do preokreta na tržištu.

Dow Jones indeks ojačao je 0,63 posto, na 12.124 boda, dok je S&P 500 porastao 0,74 posto, na 1.289 bodova, a Nasdaq indeks 0,35 posto, na 2.684 boda.

Prvi rast indeksa u lipnju ponajviše se zahvaljuje podatku o rekordnom robnom izvozu SAD-a u travnju, što je ponešto ublažilo strahovanja od slabljenja gospodarstva. S druge strane, oštro je, više od 25 posto, pao uvoz iz Japana, s obzirom da je opskrba iz te zemlje narušena nakon katastrofalnog potresa u ožujku.

Rekordan izvoz pokazuje, kažu analitičari, da su američki proizvodi konkurentni na svjetskom tržištu i mogao bi pridonijeti rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju i do pola postotnog boda.

Zahvaljujući rastu terminske cijene nafte na burzi u New Yorku za više od 1 dolara, na 101,90 dolara po barelu, kao i cijena drugih sirovina, najveći su dobitnici jučer bili energetski i rudarski sektor. S&P indeks energetskog sektora porastao je 1,2, a rudarskog 1,6 posto.

Nakon višednevnog pada, oporavile su se i dionice banaka, pa je KBW indeks tog sektora ojačao 1,2 posto.

No, mnogi analitičari kažu da je tržište ranjivo te da bi S&P 500 indeks uskoro mogao skliznuti na 1.250 bodova, najnižu ovogodišnju razinu, zabilježenu u ožujku.

„Nakon pada šest dana zaredom, tržište je tražilo izliku za odskok i dobilo ju je. No, po usponu u jednom danu ne može se zaključiti da je tržište medvjeda završeno“, kaže Steve Blitz, ekonomist u tvrtki ITG.

Tim više što ni jučer svi makroekonomski podaci nisu bili blistavi. Tržište rada još uvijek se ne oporavlja, na što ukazuje podatak da je prošloga tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za tisuću, na 427.000, dok su analitičari očekivali blagi pad.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 posto, na 5.856 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,41 posto, na 7.159 bodova, a pariški CAC 1,06 posto, na 3.878 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙