FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica porasle, uz mršav obujam

Autor: neba
NEW YORK, 21. lipnja 2011. (Hina) - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica porasle, nakon što su dužnosnici Europske unije poručili da će spriječiti širenje dužničke krize u eurozoni, no trgovalo se oprezno, na što ukazuje mršav obujam.

Dow Jones indeks ojačao je 0,63 posto, na 12.080 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,54 posto, na 1.278 bodova, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na 2.629 bodova.

Odluka ministara financija eurozone u nedjelju o odgodi kredita Grčkoj od 12 milijardi eura, dok tamošnja vlada ne uvede nove mjere proračunske štednje izazvala je nesigurnost na svjetskim tržištima, pa su na početku jučerašnjeg trgovanja cijene dionica na Wall Streetu pale.

No, dužnosnici EU-a poručili su tijekom dana da će Grčka dobiti kredit početkom srpnja i da će poduzeti sve da se spriječi negativan utjecaj grčke dužničke krize na druge financijski oslabljene članice eurozone, kao što su Irska i Portugal.

To je ponešto umirilo ulagače, pa su cijene dionica porasle. No, obujam trgovanja bio je vrlo mršav, što ukazuje na oprez ulagača. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je zamijenilo samo 5,6 milijardi dionica, dok dnevni prosjek dosad u ovoj godini iznosi 7,58 milijardi.

Analitičari i idućih dana očekuju oprezno trgovanje jer, osim dužničke krize u eurozoni, ulagače zabrinjavaju i naznake usporavanja rasta američkog gospodarstva.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,38 posto, na 5.693 boda, dok je frankfurtski DAX pao 0,19 posto, na 7.150 bodova, a pariški CAC 0,63 posto, na 3.799 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙