FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale drugi dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 24. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - U četvrtak su na Wall Streetu vodeći indeksi pali, zbog pada cijena nafte i slabih podataka iz američkog gospodarstva, no pad je ublažen nakon vijesti da je u Grčkoj dogovoren program proračunske štednje.

Dow Jones indeks oslabio je 0,49 posto, na 12.050 bodova, dok je S&P 500 pao 0,28 posto, na 1.283 boda. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,66 posto, na 2.686 bodova.

Nakon snažnog rasta u utorak, kada je nova grčka vlada premijera Georgea Papandreoua dobila podršku parlamenta, Dow Jones i S&P 500 indeks pali su dva dana zaredom.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja Dow Jones indeks potonuo je gotovo 240 bodova, zbog pada cijena dionica u naftnom sektoru i slabih pokazatelja s američkog tržišta rada.

Prošloga je tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 9.000, na 429.000, što je veći rast nego što se očekivalo i pokazuje da se tržište rada oporavlja vrlo sporo.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku potonula je, pak, gotovo 5 posto, na 91,02 dolara po barelu, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) najavila prodaju 60 milijuna barela nafte iz rezervi kako bi nadoknadila manjak na tržištu zbog poremećaja libijskog izvoza.

Zbog toga su se pod snažnim pritiskom našle dionice naftnih divova, kao što su Exxon Mobil i Chevron.

S druge strane, nada da će niže cijene goriva ostaviti više novca u džepovima potrošača, koji će moći potrošiti na druge proizvode, potaknula je rast cijena dionica trgovačkih lanaca. S&P indeks trgovačkog sektora ojačao je 1,4 posto.

Još su više, 2,4 posto, porasle cijene dionica u zrakoplovnom sektoru, jer bi pad cijene goriva trebao pozitivno utjecati na poslovne rezultate tih kompanija.

Pred kraj jučerašnjeg trgovanja ulagače je ohrabrila vijest da je Grčka postignula dogovor o mjerama proračunske štednje s izaslanstvom Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, te da će program mjera predložiti parlamentu idućega tjedna.

To je ublažilo strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni, pa je Dow Jones indeks u posljednjim satima jučerašnjeg trgovanja nadoknadio većinu početnih gubitaka.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙