FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu indeksi gotovo nepromijenjeni

Autor: neba
NEW YORK, 14. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer na tržištu vlada nesigurnost, nakon niza podataka koji ukazuju na slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava i pada cijena dionica šest tjedana zaredom.

Dow Jones indeks ojačao je 0,01 posto, na 11.952 boda, a S&P 500 0,07 posto, na 1.271 bod. No, Nasdaq indeks oslabio je 0,15 posto, na 2.639 bodova.

Nakon pada cijena šest tjedana zaredom, ulagači nisu sigurni jesu li dionice dovoljno jeftine da bi ih ponovno kupovali, ili slijedi i daljnji pad.

„Ako uskoro ne stigne neki odličan podatak iz gospodarstva ili nekog sektora, što bi nam pomoglo pri odlučivanju, mogli bismo na ovim razinama ostati nekoliko tjedana. Tržište je u području preprodanosti, no nitko nema volje riskirati“, kaže Keith Bliss, potpredsjednik u tvrtki Cuttone & Co.

Na smanjenu sklonost ulagača riziku ukazuju i podaci Strategic Insighta, prema kojima je u svibnju iz američkih dioničkih fondova povučeno 2,7 milijardi dolara više nego što je uloženo.

„Na dioničko se tržište neće sliti više svježeg novca sve dok ne dobijemo neko usmjerenje u vezi zaposlenosti, poreza, regulatorne strukture ili europske dužničke krize“, kaže Bliss.

Ulagače nisu osobito ohrabrile ni najave preuzimanja u korporativnom sektoru, premda to pokazuje da poslovodstva kompanija procjenjuju da su dionice na ovim razinama privlačne.

Osiguravajuća kuća Allied World Assurance pristala je za 3,2 milijarde dolara kupiti Transatlantic Holdings. Cijena Transatlantica skočila je 9,5 posto, dok je dionica Allieda pojeftinila 4,5 posto.

S druge strane, najveći je gubitnik, s padom od 1,4 posto, bio energetski sektor. Posljedica je to pada cijena nafte za gotovo 2 dolara, na 97,30 dolara po barelu, jer se ulagači plaše da će zbog slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava pasti potražnja za 'crnim zlatom'.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 posto, na 5.773 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,22 posto, na 7.085 bodova, a pariški CAC 0,07 posto, na 3.807 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙