FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 29. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Saborski klubovi poduprli su danas konačni prijedlog Zakona o državnom uredu za reviziju kako bi se ustrojstvo i rad revizijskog ureda uskladilo s preporukama Europske unije i izmjenama Ustava RH te osigurala neovisnost revizije i uspostavilo više reda u trošenju javnoga novca. Ivana Maletić, državna tajnica u Ministarstvu financija, istaknula je kako će se revizija izvještaja o izvršenju državnog proračuna ubuduće obavljati svake godine, a izvješće o obavljenoj reviziji dostavljat će se Hrvatskom saboru do 1. lipnja tekuće godine za prethodnu godinu. U odnosu na prvo čitanje, dodala je, postroženi su i uvjeti koje mora ispunjavati ovlašteni državni revizor, koji neće smjeti biti osuđivan ni za koju vrstu kaznenog djela, a ne samo za djela iz područja gospodarskog kriminaliteta, kako je prvobitno predloženo. Zbog sprječavanja sukoba interesa, ovlašteni državni revizor neće smjeti biti član nadzornog odbora ili drugog tijela trgovačkih društava koje podliježu reviziji Državnog ureda za reviziju.

ZAGREB - Prijedlog zakona o pučkom pravobranitelju, kojim se predviđa spajanje stručnih i administrativnih kapaciteta postojećih, specijaliziranih pravobranitelja za djecu, ravnopravnost spolova i osoba s invaliditetom s onim pučkog pravobranitelja, dobio je danas u Hrvatskom saboru potporu vladajućih, ali ne i oporbe iz koje su ocijenili da su predložene izmjene kozmetičke naravi te da neće pridonijeti povećanju zaštite ljudskih prava. Prema vladinu prijedlogu, pučki pravobranitelj ubuduće bi imao pet zamjenika - za zaštitu i promicanje temeljnih ljudskih prava, prava djece, ravnopravnosti spolova, prava osoba s invaliditetom i starijih osoba. Predviđeno je i spajanje Centra za ljudska prava s Uredom pučkog pravobranitelja te osnivanje Savjeta za ljudska prava pučkog pravobranitelja.

ZAGREB - Konačni prijedlog Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, koji će poduzetnicima omogućiti da iskoriste pravo prvokupa i po povoljnim uvjetima otkupe zakupljene poslovne prostore u vlasništvu države ili lokalne zajednice, dobio je danas u saborskoj raspravi potporu i vladajućih i oporbe. Najviše primjedbi u raspravi izazvala je, međutim, odredba po kojoj će se kupovnu cijenu morati platiti odjednom, s maksimalnim rokom isplate od 90 dana, bez mogućnosti obročne otplate. Poduzetnici će na temelju ovoga zakona moći, bez natječaja i licitacije, kupiti poslovne prostore u državnom vlasništvu, a korisnik zakupa moći će kupiti prostor po tržišnoj cijeni uz popust od maksimalno 30 posto, koji će mu se priznati za neamortizirana ulaganja. Uvjet za stjecanje prava na kupnju jest da korisnik prostora uredno, najmanje pet godina, izvršava sve obveze iz ugovora o zakupu. Na iznesene prijedloge i primjedbe odgovorio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan u završnom osvrtu, istaknuvši da su svi predloženi amandmani prihvatljivi i da će ih se razmotriti. "Ono što je rasprava iznjedrila, i što bi bilo vrlo uputno prihvatiti, to je mogućnost obročne isplate", zaključio je Pičuljan. Amandman koji predviđa obročnu otplatu podnijela je Ana Lovrin (HDZ).

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) i potpredsjednik Sabora Josip Friščić rekao je danas da ne vidi razloga ni opravdanja da izbori ne budu u određenom kontinuitetu i naveo kako će se vladajuća koalicija očitovati o datumu izbora kad završe pregovori s EU. "I onda kad se najžešće tražilo objavljivanje datuma - kada će biti izbori - bio sam zagovornik toga da stvorimo uvjete da završimo pregovore i pokazalo se da je to pravi način. Ostajem na tome da se nakon toga koalicija sastane i da kažemo svoje očitovanje vezano za izbore", izjavio je Friščić novinarima u Hrvatskom saboru. Friščić je kazao da ne vidi razloga niti posebnog stanja koje bi trebalo biti opravdanje da izbori ne budu u određenom kontinuitetu.

ZAGREB - Katolički tjednik "Glas Koncila" ocjenjuje važnim postignuće hrvatske državne politike što su najviši predstavnici država članica EU-a službeno otvorili vrata Republici Hrvatskoj nakon dugih šest godina. U komentaru najnovijeg broja tjednika "Poraz antieuropljana" glavni urednik Ivan Miklenić piše kako je uspješan završetak pregovora između Hrvatske i EU-a osobito važan s obzirom na to da Hrvatska ima protivnike kojima zapravo ne odgovara nikakva Hrvatska, a osobito ne integrirana u zajednicu europskih država jer će u takvoj Hrvatskoj morati ostati bez dosadašnjih povlastica. "Iznenađujuće je koji su sve političari u Hrvatskoj ili tako nedopustivo krivo procjenjivali i položaj Hrvatske i razvitak pregovora ili svjesno zastupali stavove protivne općem dobru i interesima Hrvatske i potrebno je da baš ti političari budu zapamćeni kao osporavatelji integracije Hrvatske u EU, ne kao euroskeptici nego kao antieuropljani", piše u komentaru i zaključuje da je "mnogo faktora u Hrvatskoj i izvan nje doživjelo poraz konačno uspješnim završetkom pregovora između Hrvatske i EU-a" pa je Hrvatska dužna časnu zahvalnost i onima izvan Hrvatske koji su znatno pomogli da taj proces, usprkos svim osporavanjima i klipovima, uspješno završi.

ZAGREB - Vijeće Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu danas je najavilo da nastava na tom fakultetu iduće akademske godine, 2011./2012., neće ni početi, ne budu li iz zakonodavne procedure povučeni Vladini prijedlozi triju zakona o visokom obrazovanju. Vijeće u priopćenju upozorava da je tijekom proteklih mjeseci sveučilišna zajednica javno iznijela brojne stručne primjedbe na sadržaj prijedloga Zakona o sveučilištu, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o znanstvenoj djelatnosti te na način njihove pripreme, a da je Vlada prijedloge u saborsku proceduru, kako se, navodi, uputila ne osvrnuvši se na te primjedbe.

ZAGREB - Rektorski kolegij u širem sastavu te dekani sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, nakon rasprave o nalazima Državne revizije za 2009. godinu, usvojili su polazni dokument kojim se pobliže definira plan aktivnosti za otklanjanje uočenih nepravilnosti i unaprjeđenje poslovnih procesa, priopćeno je danas sa Sveučilišta u Zagrebu. "Kako se u usvojenom dokumentu navodi, nalazi izneseni u Izvješću o obavljenoj financijskoj reviziji visokih učilišta za 2009., kao i pojedini izvještaji vezani za reviziju poslovanja sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, pomažu u sagledavanju cjeline poslovanja Sveučilišta, posebno stanja u plansko-proračunskom i financijsko-računovodstvenom poslovanju, kao i u pronalaženju rješenja i pravaca za unapređenje poslovnih procesa. Čelnici sastavnica Sveučilišta u Zagrebu dostaviti će Sveučilištu svoja očitovanja na nalaze Državne revizije u kojima će posebno istaknuti uzroke takvih nalaza, kao i mjere koje su u međuvremenu proveli", stoji, uz ostalo, u priopćenju.

ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na današnjoj je sjednici donijelo odluke o isporuci ortopedskih pomagala samo u specijaliziranim prodavaonicama i ljekarnama s valjanom oznakom, HZZO će sklopiti ugovor s dvije nove bolnice koje su uvrštene u mrežu javne zdravstvene službe, Psihijatrijsku bolnicu "Sveti Rafael" u Strmcu (Brodsko-posavska županija) te lječilište Bizovačke Toplice (Osječko-baranjska županija). Telemedicinske usluge uvrštene su u sustav obveznoga zdravstvenog osiguranja, što će, kako se navodi, znatno pridonijeti dostupnosti specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite na područjima gdje ona dosad nije bila dostupna, na otocima. HZZO uvodi police za korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu svojih osiguranih osoba koje u inozemstvu borave radi privatnog posla.

ŠIBENIK - Današnja potraga za nestalom maloljetnom Antonijom Bilić prekinuta je u 16,45 sati bez rezultata, priopćio je ured načelnika šibensko-kninske Policijske uprave. O nastavku potrage, kako se dodaje, bit će ujutro dana obavijest. Potraga je danas obuhvatila područje Brljana, područje Roškog slapa i Visovačkog jezera. Bespilotne letjelice snimale su područje iznad kanjona rijeke Krke, od brane na Brljanu do ušća rijeke Krke. U potrazi je sudjelovalo oko 130 osoba, većinom policijskih službenika.

ZAGREB - Bivši general i osuđenik zbog krađe dragulja iz Ministarstva obrane Vladimir Zagorec izjavio je danas svjedočeći na ponovljenom suđenju odbjeglome Marku Nikoliću za ubojstvo Vjeke Sliška u ožujku 2001. da "nema nikakvih saznanja" o tom zločinu. Zagorec je na zagrebački Županijski sud doveden iz zatvora, gdje služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog krađe dragulja iz sefa MORH-a 2000. Izjavio je da o ubojstvu "kralja poker-automata" Sliška "nema nikakvih saznanja" te da je o tome već dao iskaz na suđenju Nikici Jelaviću 2009. Za svjedoka je pozvan jer je šogor ubijenoga Sliška Mijo Kovčo na tom suđenju izjavio da je Zagorec tražio da se njih dvojica sastanu u Beču.

VARAŽDIN - Trinaesti Špancirfest, koji će se održati od 19. do 28. kolovoza, šetačima će u središtu Varaždina ponuditi oko 250 programa - koncerata, predstava za djecu i odrasle, uličnih programa i kreativno-edukativnih radionica te još mnogo drugih popratnih sadržaja, najavili su danas na konferenciji za novinare njegovi organizatori - Turistička zajednica grada Varaždina i grad Varaždin. Špancirfest je brendirao Varaždin na turističkoj sceni Hrvatske i šire, i jedan je od rijetkih festivala koji se većinom financira sponzorstvom i donatorstvom, istaknula je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina Branka Tropp, dodajući kako su krizna vremena i sve je teže prikupiti novac pa su se odlučili na uvođenje ulaznica za koncerte na Starome gradu.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙