FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 29. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

ZAGREB - Slijedom odluke o zatvaranju pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, u svim poglavljima pregovora - pravne stečevine Europske unije, najavljene u zaključcima Europskog vijeća od 24. lipnja 2011. godine, Vlada Republike Hrvatske učinit će dostupnim javnosti pregovaračka stajališta RH za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i dodatke na pregovaračka stajališta, stoji u zaključku koji je vlada donijela na današnjoj sjednici. Također, javnosti će biti dostupna i izvješća o ispunjavanju obveza iz pojedinih poglavlja pregovora, usvojenih u svrhu ispunjavanja obveza iz pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, utvrđenih u pregovaračkim stajalištima RH i zajedničkim stajalištima EU za pojedina poglavlja pregovora. Navedeni dokumenti objavit će se na internetskim stranicama Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je danas izaslanstvo dragovoljaca Samostalne satnije Novi Zagreb "Cobre" u povodu 20. obljetnice njezina osnutka. Samostalna satnija "Cobre" iz Novog Zagreba osnovana je 29. lipnja 1991. na temelju odluke tadašnjeg ministra obrane Luke Bebića. Brigadir Rajko Dumančić, tada načelnik obrane Novog Zagreba, rekao je kako je to razlog što su predsjedniku Hrvatskog asabora na današnji dan htjeli zahvaliti na potpori koju je iskazao donošenjem odluke koja im je nakon okupljanja u dobrovoljačkim odredima u iznimno teškim političkim uvjetima omogućila službeni ustroj. "Bila su to doista iznimno teška vremena za Hrvatsku, koja je u tom trenutku praktično bila razoružana. U izrazito napetim uvjetima, koji su zahtijevali donošenje brzih, no ipak promišljenih odluka, trebalo je organizirati dragovoljce i pripremiti građane za obranu od agresije", prisjetio se Bebić. Zahvalivši predsjedniku Hrvatskoga sabora na potpori, drugi zapovjednik postrojbe Josip Skender mu je uručio zahvalnicu i plaketu Samostalne satnije Novi Zagreb "Cobre" kao uspomenu na njezino svečano postrojavanje.

PUNAT - U Puntu na otoku Krku ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić otkrio je spomen-obilježje braniteljima s otoka Krka poginulima u Domovinskom ratu "U spomen na slavne dane pobjede". Spomen-obilježje arhitekta Nenada Kocijana čini staklenu spiralnu skulpturu, a načinjeno je od postolja od bijelog kamena i staklenih elemenata. "Otkrivamo ovo spomen-obilježje kao trajni spomenik na poginule branitelje s otoka Krka, ali i cijele Hrvatske. Njima dugujemo zahvalnost i drago mi je da na ovakav način trgamo od zaborava njih i njihova herojska djela", rekao je ministar Ivić. Podsjetio je kako je to ministarstvo 2008. godine počelo provoditi projekt sufinanciranja izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja žrtvama poginulim u Domovinskom ratu, čime se želi poboljšati kvaliteta idejnih rješenja spomen-obilježja i njihove izvedbe te poticati sustavno pristupanje gradnji spomen-obilježja.

ŠARENGRAD - Na Trgu svetoga Jakova u Šarengradu nedaleko od Iloka svečano je otkriveno spomen-obilježje u spomen na 21 branitelja i mještana koji su poginuli u Domovinskom ratu. Spomen-obilježje, koje je podignuto na mjestu na kojem su 4. listopada 1991. poginuli Miroslav Gudelj iz Imotskog i Duško Lovrić iz Šibenika - pripadnici 1. gardijske brigade Tigrova otkrili su sestra Duška Lovrića Ana Marija Stričak i rođak Miroslava Gudelja Josip Bepo Lozo. Za poginule i nestale u Domovinskom ratu molitvu su predvodili šarengradski župnik fra Josip Šoštarić i fra Zvjezdan Linić, koji su i blagoslovili spomen-obilježje.

ZAGREB - Sastanci vlade i Državnog odvjetništva oko tajnih predmeta predstavljaju miješanje izvršne u pravosudnu vlast, izjavio je danas predsjednik SDP-a Zoran Milanović, upitan kako tumači prijedlog premijerke Jadranke Kosor o sastanku s predstavnicima DORH-a oko sumnji da je mađarski MOL upravljanje nad Inom preuzeo nakon davanja mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu. "Sastanci izvršne vlasti s pravosudnom vlašću i državnim odvjetnikom o pitanjima koja se tiču tajnih istraga nisu dobri, nisu dobra poruka za javnost i predstavljaju ustvari miješanje izvršne vlasti u pravosudnu vlast. Toga svaka vlast treba biti svjesna", kazao je Milanović novinarima u Hrvatskom saboru. Naglasio je da osobno, da je na mjestu predsjednice vlade, nikada ne bi tražio sastanak s glavnim državnim odvjetnikom u predmetu koji je tajan i "vrlo delikatan", o kojemu javnost zna samo iz medija, odnosno ono što je "netko pustio u novine".

RIJEKA - Predsjednik primorsko-goranskoga županijskog povjerenstva HDZ-a Josip Borić zatražio je danas da Željko Jovanović (SDP) da ostavku na predsjedničko mjesto u Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije. "Žalosno je da prvi čovjek tog vijeća ne može prepoznati korupciju u svojem gradu", rekao je Borić na konferenciji za novinare ističući nedavno otvorenu aferu u vezi s čelnicom Direkcije poslovnih prostora u gradu Rijeci, ali i cjelokupni način upravljanja gradom. "Podnesite ostavku i ne sramotite tijelo kojim predsjedate", izjavio je Borić. Dodao je kako SDP nema snagu za rješavanje korupcije i nepotizma u svojim redovima, nego je najlakši scenarij napadati i prozivati druge. Po njegovim riječima, ljudi su umorni od SDP-ova praznog prozivanja, politikanstva, bezidejnosti i vrijeđanja. "Pokazali ste da niste sposobni voditi Rijeku i Zagreb, gdje ste na vlasti, a kao oporba nikad niste dali nijedno rješenje kad je bilo teško", rekao je Borić.

PAZIN - Saborski zastupnik Damir Kajin (IDS) izjavio je danas da ugovor između Ine i MOL-a - ako se potvrde sumnje da je bivši premijer Ivo Sanader primio mito od deset milijuna eura kako bi upravljačka prava Inom prepustio MOL-u - odmah treba poništiti. Po njegovim riječima, o tome će odlučivati međunarodna arbitraža, ali Hrvatska nema što čekati i na isti način valja postupiti i prema šefu MOL-a te prema onima koji su u Hrvatskoj dobili novac od MOL-a. Ako se krene u privatizaciju HEP-a te još nekoliko preostalih tvrtaka, istaknuo je Kajin, "ponovit će se Ina na kvadrat". "Nisam siguran da Sanader nije dobio mito, ali sam gotovo uvjeren da to neće uspjeti dokazati i da i u tome leži želja da se vrati u Hrvatsku", naglasio je.

ZAGREB - Udruga Partnerstvo za društveni razvoj podnijela je danas USKOK-u kaznenu prijavu protiv ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, gradonačelnika Obrovca te drugih osoba za koje sumnja da su pogodovale ministru da se poljoprivredna parcela njegova oca prenamijeni u građevinsku. "Zaprimili smo kaznenu prijavu protiv ministra", potvrdio je glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić ne želeći ništa reći o sadržaju prijave. Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec rekao je kako je stajalište ministra da svatko ima pravo podnijeti kaznenu prijavu, ali, isto tako, onaj tko podnosi prijavu mora znati da je i lažno prijavljivanje kazneno djelo te da je tijelo koje odlučuje o osnovanosti prijave državno odvjetništvo.

ZAGREB - Štrajk akademskih radnika u znak protivljenja prijedlogu zakona o visokom obrazovanju, znanosti i sveučilištu koji je vlada uputila u saborsku proceduru, počinje 6. srpnja u 8 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i njime će do daljnjega biti obustavljene sve akademske aktivnosti, priopćio je sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost na danas održanoj tiskovnoj konferenciji. To znači da se, ovisno o tome tko će sve sudjelovati u štrajku, neće održavati ispiti, obrane diplomskih radova, konzultacije, a ni upisi nove generacije studenata, ako vlada u međuvremenu ne povuče sporne prijedloge zakona iz saborske procedure, upozorili su predstavnici sindikata najavljujući štrajk.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) priopćilo je u povodu najave štrajka sindikata Akademska solidarnost kako je i dalje otvoreno za dijalog. Ministarstvo je i dalje spremno na dijalog, pogotovo uvažavajući činjenicu da se zakoni nalaze u redovitoj, a ne u hitnoj proceduri, te stoga vjeruje da se između dva čitanja, uz minimum dobre volje i spremnost na dijalog, mogu iznaći rješenja za sva moguća otvorena pitanja, ističe MZOŠ.

ZAGREB - Nacionalni program 58. Festivala igranog filma u Puli, koji će se pod sloganom "Film pod zvijezdama" održati od 16. do 23. srpnja na deset lokacija, donosi 19 filmova, od čega je njih deset u Glavnoj sekciji, a devet u Sekciji manjinskih koprodukcija, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. U odnosu na prošlu godinu, kada je u glavnom programu bilo sedam filmova, a u manjinskim koprodukcijama tri, domaća filmska produkcija napravila je veliki korak naprijed, ocijenio je umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković. Od deset ovogodišnjih hrvatskih filmova pet ih je nastalo na temelju scenarija odobrenih na natječajima Hrvatskog audiovizualnog centra, a pet su nezavisne produkcije koje su ovih dana odlukom HAVC-a dobile naknadnu financijsku potporu, dodao je.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙